Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές microchip προς την Κίνα

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές microchip προς την Κίνα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν τη διεύρυνση των περιορισμών στις εξαγωγές microchip στην Κίνα, των εργαλείων δηλαδή που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά και σε εργαλεία παραγωγής μικροκυκλωμάτων, σύμφωνα με αρκετές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου θέλει να εκδώσει νέους κανονισμούς βάσει των περιορισμών στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν νωρίτερα μέσα στο 2022 σε 3 εταιρείες των ΗΠΑ (KLA Corp, Lam Research Corp και Applied Materials Inc).

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα από τα ΜΜΕ. Όμως, οι ίδιες οι εταιρείες έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι έλαβαν σχετικές επιστολές από την κυβέρνηση Μπάιντεν, στις οποίες αναφέρεται ότι απαγορεύεται να εξάγουν εξοπλισμό παραγωγής μικροκυκλωμάτων σε κινεζικές βιομηχανίες που παράγουν εξελιγμένους ημιαγωγούς με διαδικασίες sub-14 nanometer, εκτός και αν οι πωλητές έχουν ειδικές άδειες από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι νέοι περιορισμοί που αναμένεται να επιβληθούν, θα περιλαμβάνουν και μέτρα για τις εταιρίες Nvidia Corp και Advanced Micro Devices, στις οποίες έχουν σταλεί ήδη επιστολές με οδηγίες να διακόψουν κάθε εξαγωγή μικροκυκλωμάτων τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις