Κόσμος

Οι ΗΠΑ στο κυνήγι του Ασάνζ – Του ασκήθηκαν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο Τζούλιαν Ασάνζ με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ να του απαγγέλλουν συνολικά 17 κατηγορίες για κατασκοπεία. Οι κατηγορίες αφορούν στη δημοσιοποίηση αμερικανικών απορρήτων εγγράφων το 2010.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου με τους Αμερικανούς να επιδιώκουν την εκδοσή του στις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες ενδέχεται να εγείρουν ζητήματα που άπτονται της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου. Πολλά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν άλλωστε συχνά αποκαλύψεις που βασίζονται στο περιεχόμενο κλειστών πηγών, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ο Ασάνζ παραμένει έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων διότι παρέβη τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, ενώ καταζητείται επίσης από τις αρχές της Σουηδίας εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η απόφαση για την έκδοσή του επαφίεται στο σύστημα δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κατηγορίες συνδέονται με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών, ιδίως των ονομάτων πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν στο Ιράν, τη Συρία, την Κίνα, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Εν μέρει, οι νέες κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ συνδέονται με τη συνεργασία του, ο όρος που χρησιμοποιείται στο κατηγορητήριο είναι «συνωμοσία», με την Τσέλσι Μάνινγκ, την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, για να εξασφαλίσει τα αρχεία. Οι εισαγγελείς διατείνονται ότι η δραστηριότητα αυτή είναι εντελώς διαφορετική από τη δημοσιογραφική δουλειά. Τονίζουν ότι ακόμη ο Αυστραλός γνώριζε ότι η αποκάλυψη των περίπου 750.000 εγγράφων θα έπληττε τις ΗΠΑ.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος», επέμεινε ο Τζον Ντίμερς, στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρμόδιο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Η νέα δίωξη σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks αποκαλύφθηκε έναν μήνα και κάτι αφότου είχε γίνει γνωστή μια προηγούμενη από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, με κατά τι πιο περιορισμένη σκοπιά.

Ο Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη την 11η Απριλίου στο Λονδίνο, όπου αστυνομικοί τον προσήγαγαν βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου του προσφερόταν άσυλο επί χρόνια, αντιμετωπίζει με βάση το νέο κατηγορητήριο ποινή 170 χρόνων κάθειρξης, σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε αφεθεί ελεύθερη το 2017, οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή φέτος διότι αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του Ασάνζ.

Ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάνζ και πολλοί από τους υποστηρικτές του τονίζουν πως ο Αυστραλός δεν πρέπει να διωχθεί διότι δημοσιοποίησε τα έγγραφα αυτά, επικαλούμενοι την αρχή της ελευθεροτυπίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 156