Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μέχρι και 1,6 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέληση τους

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μέχρι και 1,6 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέληση τους

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι και 1,6 εκατ. άνθρωποι πιθανόν έχουν μεταφερθεί παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο επικαλείται «εκτιμήσεις από διάφορες πηγές» συμπεριλαμβανομένου και του Κρεμλίνου. 

Οι πληροφορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνουν λόγο για 900.000 ως και 1,6 εκατ. Ουκρανούς, ανάμεσά τους 260.000 παιδιά, που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία. Πολλοί εξ αυτών οδηγήθηκαν σε «απομονωμένες περιοχές» στη ρωσική «Άπω Ανατολή», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η αμερικανική διπλωματία απαίτησε η Μόσχα να τερματίσει αμέσως τις «συστηματικές επιχειρήσεις ‘εκκαθάρισης’ και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό ή φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης για την Προστασία των Πολιτών σε Καιρό Πολέμου.

Η Ρωσία πρέπει να αφήσει ελεύθερους όσους πολίτες κρατά και να επιτρέψει στους Ουκρανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να επιστρέψουν σε αυτά, αξίωσε ακόμη.

Η Μόσχα προβάλλει εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέει πως οι δυνάμεις της απομακρύνουν πολίτες από εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, ιδίως στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, τους μεταφέρουν στο ρωσικό έδαφος για την προστασία τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις