Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

«Οι κυρώσεις στην Ρωσία θα παραμείνουν ανεξάρτητα από το νικητή των αμερικανικών εκλογών»

Ρωσία Πούτιν

Ο Αντρέι Κόστιν, ένας σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόεδρος της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB, πιστεύει όπως δήλωσε στο Reuters, ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ανεξάρτητα από το πώς θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτήν την εβδομάδα, κατά την διάρκεια ενός επενδυτικού φόρουμ που διοργανώθηκε και ενώ κάθονταν δίπλα στον Κόστιν, δήλωνε ότι η κυβέρνηση Τραμπ τα τελευταία τέσσερα χρόνια επέβαλλε 46 φορές κυρώσεις στην Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον είχε επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, αφότου οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αποφανθεί ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016, δείχνοντας την συμπάθεια της προς τον Τραμπ, μια κατηγορία την οποία η Μόσχα έχει αρνηθεί. Επίσης οι Ρώσοι είχαν κατηγορηθεί ότι επιχείρησαν να παρέμβουν και στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Είναι δύσκολο να πεις ποιος από τους υποψήφιους θα είναι καλύτερος για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ» δήλωσε ο ηλικίας 64 ετών Κόστιν.

Η Ρωσία και οι κυρώσεις

Ο Κόστιν μαζί με μερικούς άλλους αξιωματούχους και εταιρείες έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων στους οποίους είχαν επιβληθεί το 2018 αμερικανικές κυρώσεις για «διεθνή κακοήθη δραστηριότητα».

Το Κρεμλίνο, το οποίο φαίνεται να έχει μια χλιαρή προτίμηση για τον Τραμπ, έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε ηγέτη των ΗΠΑ. Πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Πούτιν δείχνουν ότι υπεκφεύγει, επαινώντας και επικρίνοντας τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και τον Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είναι σαφές εναντίον ποιού και για ποιόν λόγο χρειάζεται να επιβληθούν κυρώσεις (από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ρωσία), δήλωσε ο Κόστιν. «Προς το παρόν, πιστεύω ότι οι κυρώσεις δεν θα αρθούν και δεν θα γίνουν πιο σκληρές. Βασίζουμε τα σχέδια μας πάνω σ’ αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Κόστιν.

Ο Τραμπ, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει επαινέσει τον Πούτιν, στις εθνικές δημοσκοπήσεις έπεται επί μήνες σταθερά του Μπάιντεν, εν μέρει λόγω της ευρείας αποδοκιμασίας του για τους χειρισμούς του στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις στις πιο κρίσιμες Πολιτείες, έχουν δείξει να μειώνεται η μεταξύ τους διαφορά.

Οι εκλογές επιβαρύνουν το ρούβλι επί μήνες, με τους επενδυτές να συνδέουν μια νίκη του Μπάιντεν ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την Ρωσία ως την μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, με μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις