Παρασκευή, 1 Μαρ.
12oC Αθήνα

Οι ταξιδιώτες ψηφίζουν κρουαζιέρα για τις διακοπές τους – Αριθμός ρεκόρ επιβατών

Οι ταξιδιώτες ψηφίζουν κρουαζιέρα για τις διακοπές τους – Αριθμός ρεκόρ επιβατών

Ο Βαγγέλης Γερμανός το είχε πει σε εκείνο το εμβληματικό τραγούδι του στα 80’s καθώς έλεγε: «Κρουαζιέρα θα σε πάω» και οι ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν να το ασπάζονται αυτό, καθώς ο αριθμός επιβατών στα ταξίδια αυτά σπάει τα κοντέρ.

Ο επόμενος χρόνος φαίνεται ότι θα είναι ο χρόνος της κρουαζιέρας καθώς ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο και από κάθε εισοδηματικό υπόβαθρο κάνουν κράτηση για κρουαζιέρα περισσότερο από ποτέ σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας, σύμφωνα με Αμερικανούς πράκτορες κρουαζιέρας και με ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Οι ταξιδιώτες προτιμούν τη λύση της κρουαζιέρας για το 2024 επειδή παραμένει φθηνότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές διακοπών στη στεριά.

Με τα επίπεδα πληρότητας να πλησιάζουν στην εποχή πριν από την πανδημία, οι πράκτορες της κρουαζιέρας σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές μέσα στους επόμενους μήνες.

“Συνολικά, η αγορά είναι πολύ δυναμική, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πιο πολυτελείς κρουαζιέρες”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κρουαζιερών Cruise Compete, Μπομπ Λέβινσταϊν.

Ακόμη και αν οι ταξιδιώτες έχουν ακυρώσει ή αναβάλλει τις προγραμματισμένες διακοπές τους για τη Μέση Ανατολή, οι κρατήσεις για κρουαζιέρες θα καταγράψουν επίπεδα ρεκόρ μέσα στο 2024, εξηγεί ο αναλυτής Πάτρικ Σολς της εταιρείας Truist Securities.

Πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, οι κρατήσεις κρουαζιέρας για το 2024 ήταν περίπου κατά 25% υψηλότερες σε σχέση με το 2019 για το 2020.

Οι κρατήσεις του Νοεμβρίου για το 2024 ήταν περίπου 20% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, προσθέτει ο Σολς.

Περίπου 35,7 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάνε κρουαζιέρα

Περίπου 35,7 εκατομμύρια επιβάτες αναμένεται να πάνε κρουαζιέρα μέσα στο 2024, από 31,5 εκατομμύρια που ήταν το 2023– κατά 6% περισσότεροι από εκείνους που πήγαν κρουαζιέρα το 2019, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Το μοναδικό στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά τις κρατήσεις; Η ανεπαρκής δυνατότητα να ικανοποιηθεί η ζήτηση.

Από την άλλη, οι μικρότερες εταιρείες δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα διαχείρισης του όγκου των κρατήσεων.

Κρατήσεις από τώρα για το φθινόπωρο του 2026

Η εταιρεία πολυτελών κρουαζιερών SeaDream Yacht Club με έδρα το Όσλο δήλωσε ότι οι κρατήσεις είναι τόσο πολλές για το 2024 και το 2025, που έχουν ήδη ξεκινήσει κρατήσεις για το φθινόπωρο του 2026.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Marvelous Mouse Travels, το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζει διακοπές στην Disney, είπε ότι η ζήτηση για το 2024 έχει ξεπεράσει σημαντικά τις κρατήσεις του 2018 και του 2019, σύμφωνα με την Κάρι Ντίλον, ιδιοκτήτρια του πρακτορείου Huntersville της Βόρειας Καρολίνας.

«Οι ταξιδιώτες εκμεταλλεύονται τα σύντομα δρομολόγια των τεσσάρων ή πέντε νυχτών έξω από τα λιμάνια της Φλόριντα. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως, είναι παιχνιδάκι το ταξίδι (σε) αυτές τις σύντομες διαδρομές στην Καραϊβική», λέει η Ντίλον.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο InteleTravel εξηγεί ότι οι κρατήσεις για ιστιοπλοΐα το 2024 είναι περίπου 70% περισσότερες από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο το 2019 για το 2020, δήλωσε ο Ντέιβ Σπινέλι της InteleTravel στην Φλόριντα.

Η Royal Caribbean είπε στους επενδυτές της ότι το τρίτο τρίμηνο, τα δύο τρίτα των επισκεπτών της ήταν είτε σε κρουαζιέρα για πρώτη φορά είτε χρησιμοποιούσαν την Royal Caribbean για πρώτη φορά.

Οι διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες λαμβάνουν υπόψη την άνοδο της κρουαζιέρας. Η Booking.com εισήλθε τον Νοέμβριο στον κλάδο της κρουαζιέρας για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν κάνει κρουαζιέρα θα κάνουν κρουαζιέρα ξανά», καταλήγει ο Μπεν Χάρελ, διευθύνων σύμβουλος στην Booking.com στις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις