Παρασκευή, 17 Μαΐ
19oC Αθήνα

Οι τελευταίες ώρες του Πλάτωνα: Ψηνόταν στον πυρετό αλλά είχε πλήρη διαύγεια κι άκουγε μουσική

Οι τελευταίες ώρες του Πλάτωνα: Ψηνόταν στον πυρετό αλλά είχε πλήρη διαύγεια κι άκουγε μουσική
Photo by Nikolas Joao Kokovlis/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Νέα αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που βρέθηκε θαμμένος κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την ολέθρια έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., ρίχνουν φως στις τελευταίες ώρες του άρρωστου Πλάτωνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο συγκεκριμένος αρχαίος πάπυρος περιλάμβανε μια άγνωστη μέχρι σήμερα αφήγηση που περιγράφει πώς πέρασε ο Έλληνας φιλόσοφος το τελευταίο του βράδυ, ακούγοντας τη μουσική που έπαιζε μία σκλάβα από τη Θράκη. 

Παρά το γεγονός ότι είχε πολύ πυρετό και ήταν ετοιμοθάνατος, ο Πλάτωνας φαίνεται πως διέθετε αρκετή πνευματική διαύγεια, αφού επέκρινε τη μουσικό για την έλλειψη ρυθμού της, σύμφωνα πάντα με την αφήγηση.

Υπενθυμίζεται ότι αποκωδικοποιημένα αποσπάσματα του εν λόγω παπύρου ανέφεραν, μεταξύ άλλων, και την ακριβή τοποθεσία ταφής του Πλάτωνα στον κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος που ο ίδιος ίδρυσε.

Προηγουμένως, ήταν γνωστό μόνο ότι είχε ταφεί εντός της Ακαδημίας.

Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ο καθηγητής Graziano Ranocchia, του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την αποκρυπτογράφηση του παπύρου, χαρακτήρισε την ανακάλυψη μια «σπουδαία εξέλιξη που μας βοηθά να έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση της αρχαίας ιστορίας».

«Χάρη στις πιο προηγμένες απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνικές, έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα να διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε νέα αποσπάσματα κειμένων που στο παρελθόν θεωρούσαμε απρόσιτα» είπε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.

Το κείμενο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας, πιθανώς ήδη από το 404 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν το νησί, ή εναλλακτικά το 399 π.Χ., λίγο μετά το θάνατο του Σωκράτη.

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία στην αυλή του Διονυσίου Α’ των Συρακουσών», δήλωσε ο καθηγητής. «Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να διαβάσουμε ακολουθίες κρυμμένων γραμμάτων από παπύρους που ήταν τυλιγμένοι σε πολλαπλά στρώματα και είχαν κολλήσει ο ένας πάνω στον άλλον με την πάροδο των αιώνων, μέσω μιας διαδικασίας ξετυλίγματος με χρήση μηχανικής τεχνικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ικανότητα των επιστημόνων να εντοπίζουν αυτά τα στρώματα και να τα επανατοποθετούν εικονικά στην αρχική τους θέση, αποκαθιστώντας έτσι τη συνοχή ενός κειμένου, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάκτηση τεράστιου όγκου πληροφοριών. Ο αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης θα γίνει πλήρως αντιληπτός τα επόμενα χρόνια, επισήμανε.

Ο πάπυρος που φυλασσόταν σε μια πολυτελή έπαυλη του στο Ερκολάνο, ανακαλύφθηκε το 1750 και πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα.

Στο πέρασμα των χρόνων, ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν τους παπύρους στη βίλα αυτή, που είναι γνωστή ως Βίλα των Παπύρων.

Πρόκειται συνολικά για πάνω από 1.800 παπύρους, με φιλοσοφικά κείμενα, κυρίως του Φιλοδήμου του Επικούρειου. Στη μεγάλη τους πλειονότητα φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και δεν εκτίθενται στο κοινό διότι θεωρούνται ιδιαίτερα «ευαίσθητα» αρχαιολογικά ευρήματα. 

Πληροφορίες από Guardian 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις