Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει το τέμενος στο Σινά πριν από το μακελειό

Οι τζιχαντιστές είχαν απειλήσει το τέμενος στο Σινά πριν από το μακελειό
Φωτογραφία Reuters

Τζιχαντιστές είχαν πάει στο τέμενος στο Σινά, όπου διαπράχθηκε η πολύνεκρη επίθεση με εκατοντάδες νεκρούς, προκειμένου να προειδοποιήσουν ενάντια στη διεξαγωγή σουφιστικών τελετών στον χώρο, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής ενός σουφιστικού τάγματος της Αιγύπτου.

Περισσότεροι από 300 πιστοί σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προσευχή σε ένα τέμενος στη χερσόνησο του Σινά από ένοπλους άνδρες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, τζιχαντιστές πήγαν στο τέμενος και μίλησαν στον μουεζίνη, το πρόσωπο εκείνο που καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σεΐχης Μοχάμεντ αλ Τζαουίς, ο υπαρχηγός του τάγματος των Τζαρίρι, που συνδέεται με το τέμενος το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο.

«Μπήκαν, δεν ήταν γνωστοί (μεταξύ των πιστών)» είπε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με τον Τζαουίς, οι τζιχαντιστές είπαν στον μουεζίνη, ο οποίος σκοτώθηκε στο μακελειό: «Να μην εορτάζετε το Μουλέντ (μουσουλμανική γιορτή που τιμά τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ). Να μην οργανώνετε σουφιστικές τελετές προσευχής».

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θεωρεί ορισμένες πρακτικές των σουφιστών αιρετικές.

Πέρυσι, το αιγυπτιακό παρακλάδι της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης είχε απευθύνει κάλεσμα προκειμένου οι μαχητές του να πολεμήσουν τους οπαδούς του σουφισμού, ιδίως το τάγμα του Τζαρίρι, ενώ είχαν αποκεφαλίσει έναν σουφιστή σεΐχη.

Παρά την επίσκεψη των τζιχαντιστών στο τέμενος, κανείς δεν περίμενε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα έφθανε στο σημείο να επιτεθεί εκεί, επισήμανε ο αλ Τζαουίς.

«Εκείνοι (οι υπεύθυνοι) πίστεψαν ότι το θέμα θα τελείωνε στην προειδοποίηση του να μην οργανώσουν άλλες σουφιστικές τελετές προσευχής» τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις