Κόσμος

Οι Βρυξέλλες ζητούν να απαγορευθούν οι γάμοι παιδιών στην Υεμένη, μετά τον θάνατο της 8χρονης “νύφης” από εσωτερική αιμορραγία

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, ζήτησε σήμερα από την Υεμένη να απαγορεύσει τους γάμους παιδιών, μετά τις πληροφορίες για τον θάνατο μιας οκτάχρονης από εσωτερική αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου της με έναν 40χρονο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Υεμένης, η μικρή Ραουάν πέθανε από εσωτερική αιμορραγία σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου της πόλης Αλ Χαρντ, μετά τον βιασμό της, υπό το πρόσχημα της πρώτης νύχτας του γάμου, από έναν 40χρονο Σαουδάραβα, στον οποίο την είχε “παραχωρήσει” ο πεθερός του.

Η δικαιοσύνη δεν κινήθηκε εναντίον του 40χρονου Σαουδάραβα, ο οποίος είχε καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 ευρώ για την ένωση αυτή, επισήμανε το κέντρο. Ωστόσο οι τοπικές αρχές διαψεύδουν ότι αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές.

Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της, η Άστον ζήτησε από τις αρχές της Υεμένης να πραγματοποιήσουν το ταχύτερο δυνατόν έρευνα για την υπόθεση αυτή. “Καλώ την κυβέρνηση της Υεμένης να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις” όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών “και να θεσπίσει αμέσως έναν νόμο που να επιβάλει ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για τους γάμους”, πρόσθεσε.

Η Άστον σημείωσε ότι η Υεμένη πρέπει να “υιοθετήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να εμποδίζει πρακτικές που συνιστούν κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπορεί να επιτρέπουν την διάπραξη φρικτών εγκλημάτων”.

Πολλές υποθέσεις γάμων μικρών κοριτσιών είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη στην χώρα και στο εξωτερικό αναγκάζοντας τις αρχές να προωθήσουν τον καθορισμό στα 17 της νόμιμης ηλικίας γάμου, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από φατρίες ισλαμιστών ή άλλων που μένουν προσκολλημένοι στην παράδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υεμένη: 8χρονο κορίτσι πέθανε από εσωτερική αιμορραγία μετά την πρώτη νύχτα γάμου με τον 40χρονο σύζυγό της

Τουλάχιστον 42 νεκροί στη διάρκεια δέκα ημερών συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών

Υεμένη: Πέντε στρατιώτες νεκροί από επίθεση ενόπλων, πιθανόν της αλ Κάιντα

Υεμένη: Αποτρέψαμε τρομοκρατικό χτύπημα της αλ Κάιντα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον παρόντες στον τελικό του Wimbleton: Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις μαζί με τον πρίγκιπα Τζορτζ και την πριγκίπισσα Σάρλοτ
Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρέθηκαν στον τελικό του απλού ανδρών του Γουίμπλεντον, αν και ο μικρότερος γιος τους, ο πρίγκιπας Λούις, έμεινε σπίτι
Η Κέιτ Μίντλετον, πριγκίπισσα της Ουαλίας, μαζί με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον πρίγκιπα Τζορτζ και την πριγκίπισσα Σάρλοτ, την 14η ημέρα του Τουρνουά του Γουίμπλεντον 2026, στο All England Lawn Tennis and Croquet Club