Σάββατο, 24 Φεβ.
16oC Αθήνα

ΟΗΕ: Εξοργισμένος ο επικεφαλής της UNRWA με την αναστολή της χρηματοδότησης από πολλές χώρες

ΟΗΕ: Εξοργισμένος ο επικεφαλής της UNRWA με την αναστολή της χρηματοδότησης από πολλές χώρες
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί χαρακτήρισε σήμερα «εξοργιστική» την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας που αποφάσισαν πολλές δωρήτριες χώρες, μετά την αντιπαράθεση για τον πιθανό ρόλο ορισμένων υπαλλήλων της στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

«Είναι εξοργιστικό να βλέπουμε την αναστολή της χρηματοδότησης ως απάντηση σε καταγγελίες εναντίον μιας μικρής ομάδας εργαζομένων», δεδομένων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και του ρόλου της υπηρεσίας από την οποία «εξαρτώνται δύο εκατομμύρια άνθρωποι για να επιβιώσουν απλώς», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης.

Μια από τις τελευταίες χώρες που ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησής της προς την UNRWA είναι η Γερμανία.

Σήμερα Σάββατο (27.1.2024) το βράδυ, το Βερολίνο δήλωσε ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της πιθανής εμπλοκής ορισμένων εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, η Γερμανία, σε συμφωνία με τις άλλες δωρήτριες χώρες, δεν θα δώσει προσωρινά την έγκρισή της για νέους πόρους για Unrwa στη Γάζα», ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι «επί του παρόντος, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει καμιά εκκρεμής δέσμευση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις