Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

ΟΗΕ: Έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Βενεζουέλα

Βενεζουέλα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές στη Βενεζουέλα. Εκτίμησε ότι μπορεί να πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Η έρευνά μου δείχνει πως ενδέχεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα.

Κάλεσε το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να αρχίσει διεθνή έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα», τόνισε κατά την έναρξη της 36ης Συνόδου του θεσμού στη Γενεύη.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι εντάσεις να αυξηθούν περισσότερο, με την κυβέρνηση να συντρίβει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις φωνές κριτικής», πρόσθεσε ο Ζέιντ.

Βία παντού

Κατήγγειλε τις ποινικές διαδικασίες που άρχισαν εναντίον ηγετών της αντιπολίτευσης, τις αυθαίρετες κρατήσεις, την υπερβολική χρήση βίας και την κακομεταχείριση κρατουμένων.

Ο Ζέιντ υπογράμμισε επίσης πως η Βενεζουέλα είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και, με την ιδιότητά της αυτή, έχει καθήκον να υπερασπίζεται και να προωθεί τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ύπατος Αρμοστής καταφέρεται εναντίον της Βενεζουέλας.

Στα τέλη Αυγούστου, είχε δηλώσει, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης στη Γενεύη μιας συντριπτικής έκθεσης για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πως η δημοκρατία αντιμετωπίζει κίνδυνο θανάτου στη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις