Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

ΟΗΕ για τη Γάζα: Δεν ζητάμε το φεγγάρι, ζητάμε κατάπαυση του πυρός για να καλυφθούν οι ανάγκες των αμάχων

ΟΗΕ για τη Γάζα: Δεν ζητάμε το φεγγάρι, ζητάμε κατάπαυση του πυρός για να καλυφθούν οι ανάγκες των αμάχων

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ζήτησε και πάλι σήμερα την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως τόνισε ο επικεφαλή του ΟΗΕ ζητούν κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί βοήθεια σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα λόγω του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Δεν ζητάμε το φεγγάρι. Ζητάμε βασικά μέτρα, αναγκαία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού και να αναστρέψουμε την πορεία αυτής της κρίσης» ανέφερε ο Γκρίφιθς μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στην ανεπίσημη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Μια ανθρωπιστική εκεχειρία.

Αποκαλέστε την όπως θέλετε, όμως αυτό που χρειάζεται από ανθρωπιστική σκοπιά είναι απλό: να σταματήσουν οι μάχες για να μπορέσουν οι άμαχοι να μετακινηθούν με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε να εγκρίνει ένα ψήφισμα, για πρώτη φορά έπειτα από έναν μήνα συγκρούσεων, με το οποίο ζητά «παύσεις και ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία) και είναι το πρώτο που υιοθετείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Μεσανατολικό από τα τέλη του 2016.

«Αυτήν την ανθρωπιστική εκεχειρία να την κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα (…) και να δώσουμε στον πληθυσμό της Γάζας μια ανάσα, έπειτα από τα φρικτά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε ο Γκρίφιθς.

Ο Γκρίφιθς υπενθύμισε επίσης ότι ο ΟΗΕ έχει απηύθυνε να συγκεντρωθούν 1,2 δισεκ. δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες στη Γάζα όμως μέχρι τώρα έχει λάβει μόλις 132 εκατομμύρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις