Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ συγκαλούν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ιντλίμπ

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ συγκαλούν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ιντλίμπ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, θα συγκαλέσουν την Παρασκευή (07.04.2018) συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας, την οποία το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ επιθυμεί να επανακτήσει τον έλεγχο της με ρωσική στήριξη,

Αυτό ανακοίνωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλιμ τονίζοντας σε συνέντευξη Τύπου πως “το ζήτημα στην Ιντλίμπ είναι σοβαρό».

Η διπλωμάτης ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών των ΗΕ τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας συνάντησης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας, όπως είπε.

Απειλεί ο Λευκός Οίκος

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν “γρήγορα και κατάλληλα” αν “οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιήσουν εκ νέου χημικά όπλα”.

Με ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία υπογράμμισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου το συριακό καθεστώς αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει διατάξει δύο φορές το διεθνή συνασπισμό δυνάμεων που υπό τις ΗΠΑ επιχειρεί στο Ιράκ και τη Συρία να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία, σε απάντηση στη χρησιμοποίηση, όπως ανέφερε η Ουάσινγκτον, χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις εναντίον αμάχων.

Με tweet του χθες ο Τραμπ προειδοποίησε τον Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, να μην εξαπολύσουν «ριψοκίνδυνα» μια «επίθεση» στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, τονίζοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι» διατρέχουν κίνδυνο «να σκοτωθούν».

Ρωσία: Η Ιντλίμπ είναι “φωλιά τρομοκρατίας”

Το Κρεμλίνο σήμερα απέρριψε την προειδοποίηση Τραμπ, τονίζοντας ότι η Ιντλίμπ είναι μια «φωλιά τρομοκρατίας». Ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η στάση μας παραμένει σταθερή ότι αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιλέξει ξανά να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι συμμάχοι τους θα απαντήσουν γρήγορα και κατάλληλα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Στην επαρχία Ιντιλίμπ «εκατομμύρια άμαχοι πολίτες βρίσκονται υπό την απειλή μιας επερχόμενης επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ, με τη στήριξη Ρωσίας και Ιράν», τόνισε η αμερικανική προεδρία.

Νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνομιλήσουν επειγόντως για να αποτρέψουν μια αιματοχυσία στην Ιντλίμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις