Κόσμος

ΟΗΕ: Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου βασανίζονται από Ρώσους γιατρούς και τους αφήνουν να πεθάνουν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εξαθλιωτικές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι αιχμάλωτοι πολέμου της Ουκρανίας, με την νέα έκθεση του ΟΗΕ να βγάζει στο φως τα φρικιαστικά στοιχεία για τα βασανιστήρια που ζουν οι Ουκρανοί μέσα στις φυλακές της Ρωσίας.

Η Επιτροπή Έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που ιδρύθηκε για να ελέγξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιώματα στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως γίνονται συστηματικά βασανιστήρια από τις κατοχικές δυνάμεις.

Πέρα από τα συστηματικά βασανιστήρια και τους βιασμούς των κρατουμένων ή των γυναικών που ζουν σε κατεχόμενες πόλεις, φαίνεται πως οι γιατροί αρνούνται εσκεμμένα την ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους αιχμαλώτους ενώ πολλές φορές και οι ίδιοι χτυπούν τους Ουκρανούς.

«Σε πολλά κέντρα κράτησης που ελέγχονταν από τις ρωσικές αρχές, δεν υπήρχε καμία επαρκής ιατρική βοήθεια για εκείνους που την χρειάζονταν απελπισμένα», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

«Σε ένα από αυτά τα κέντρα, γιατροί συμμετείχαν σε βασανιστήρια», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Έρικ Μόσε, που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες Ουκρανών κρατουμένων που βρίσκονταν στη φυλακή της Ολενίφκα στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 29 Ιουλίου 2022, έγινε έκρηξη στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης και σκοτώθηκαν πολλοί Ουκρανοί κρατούμενοι.

Οι Ρώσοι κατηγόρησαν τους Ουκρανούς πως βομβάρδισαν τη φυλακή με το Κίεβο και πολλές Δυτικές χώρας να εκτιμούν πως για την έκρηξη ευθύνεται η Ρωσία.

«Δεν παρασχέθηκε καμία ιατρική βοήθεια σε δεκάδες ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί και κινδύνευε η ζωή τους», είπαν η μάρτυρες για εκείνη την έκρηξη.

«Οι μοναδικοί που βοήθησαν τους τραυματίες ήταν οι στρατιωτικοί γιατροί που ήταν και αυτοί αιχμάλωτοι», συμπλήρωνε η έκθεση.

«Είδαν πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν εκείνη τη νύχτα, ενώ η διοίκηση της φυλακής καθόταν εκεί και τους παρακολουθούσε», είπε ο Μόσε.

Οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες των βασανιστηρίων για τους πρώην κρατουμένους είναι τεράστιες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός Ουκρανού που αν και ελευθερώθηκε, ζει με τον φόβο ότι θα συλληφθεί ξανά.

«Με στοίχειωνε ο φόβος ότι θα με φυλάκιζαν και πάλι. Είμαι τώρα στο σπίτι μου, αλλά αισθάνομαι ακόμη κρατούμενος» είπε.

Πολλά θύματα είπαν ότι είναι «ζωτική ανάγκη» να αποδοθεί δικαιοσύνη και ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ότι πρέπει να συνεχίσει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ώρα μηδέν» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις συνομιλίες στην Ελβετία με φόντο τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τον πόλεμο στον Λίβανο, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - «Διπλωματικό θρίλερ» στα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν
Τζέι Ντι Βανς
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo