weather-icon °C AΘΗΝΑ

ΟΗΕ: Πολλές χώρες ζητούν έρευνα για τους θανάτους υπόπτων για ναρκωτικά στις Φιλιππίνες

ΟΗΕ: Πολλές χώρες ζητούν έρευνα για τους θανάτους υπόπτων για ναρκωτικά στις Φιλιππίνες

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες που έχει κηρύξει ο πρόεδρος της χώρας Ροδρίγο Ντουέρτε έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Περίπου 25 χώρες απηύθυναν επίσημα χθες Πέμπτη έκκληση να διενεργηθεί έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους χιλιάδες θανάτους μεταξύ των οποίων και παιδιά, ανέφεραν ακτιβιστές.

Η Ισλανδία ήταν η χώρα που υπέβαλε σχέδιο απόφασης για το ζήτημα, με την υποστήριξη κυρίως ευρωπαϊκών κρατών, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Το κείμενο αυτό προτρέπει την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να λάβει μέτρα πρόληψης και αποτροπής των εξωδικαστικών εκτελέσεων και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλείται επισήμως να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ντουτέρτε διαβεβαιώνει πως τα 5.000 και πλέον θύματα των επιχειρήσεων της αστυνομίας ήταν όλα τους κακοποιά στοιχεία, διακινητές ναρκωτικών που πρόβαλαν αντίσταση κατά της αρχής.

Πάνω από 27.000 οι νεκροί

Υπάρχει όμως και η θέση των ακτιβιστών… Υποστηρίζουν ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τουλάχιστον τις 27.000 αφότου εξελέγη ο Ντουτέρτε το 2016, υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα. Η Μίκα, ένα κοριτσάκι τριών ετών που έπεσε νεκρό από σφαίρες κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας το Σαββατοκύριακο, προστέθηκε στον ατελείωτο κατάλογο των θυμάτων.

«Εδώ είμαστε, τρία χρόνια αργότερα, με 27.000 σκοτωμένους, ανθρώπους που συγκαταλέγονταν στους φτωχότερους πολίτες, εν μέσω μιας μαζικής εκστρατείας καταστολής» — και αυτή «είναι συντηρητική εκτίμηση», υπογράμμισε ο Ελιεσέρ «Μπούντιτ» Κάρλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης iDefend στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αν εξαιρέσει κανείς τις χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, αυτός είναι ο χειρότερος απολογισμός «εξωδικαστικών εκτελέσεων σε όλο τον πλανήτη», συμπλήρωσε, αφού απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναλάβει δράση.

Στο διεθνές φόρουμ της Γενεύης αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία για το ζήτημα πριν ολοκληρωθεί η συνέλευσή του, η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες, την 12η Ιουλίου. Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται το τρέχον διάστημα στα 47 κράτη-μέλη του.

Διαφωνούν ορισμένοι Ασιάτες

Ένας από τους πρεσβευτές ασιατικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ψηφίσει το κείμενο, κρίνοντας πως «συμβαίνουν χειρότερα πράγματα στον κόσμο».

Μολαταύτα ακτιβιστές επιμένουν ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, πρέπει να ενεργήσουν για να χυθεί φως σε αυτή την κρίση.

«Για εμάς, μια από τις βασικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια αυτής της συνέλευσης [του Συμβουλίου] είναι η ανάδειξη της κατάστασης στις Φιλιππίνες», επισήμανε η Λάιλα Μάταρ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Πολλά πτώματα στη Μανίλα

«Τα πτώματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται στη Μανίλα και άλλα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών που διαπιστώνουμε ότι είναι ένας πόλεμος εναντίον των φτωχών, περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, που μετρούν τα περισσότερα θύματα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο «πόλεμος» του Ντουτέρτε εγγράφεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο «επιθέσεων εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, οποιουδήποτε τολμά να μιλήσει εναντίον των σκοτωμών», επέμεινε η Μάταρ.

«Η εκδοχή της αστυνομίας για τις εφόδους της εναντίον διακινητών ναρκωτικών δεν είναι αξιόπιστες — διότι αστυνομικοί που συμμετέχουν στον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” έχει αποδειχθεί ότι τοποθετούν εκ των υστέρων όπλα και ναρκωτικά στα χέρια των θυμάτων για να δικαιολογήσουν τους φόνους», υπογράμμισε η Μάταρ τοποθετούμενη ενώπιον του Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.

#TAGS MM