Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Όλαφ Σολτς: Γερμανία και Πολωνία θα απαλλαγούν από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους

Όλαφ Σολτς: Γερμανία και Πολωνία θα απαλλαγούν από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ανεξάρτητα από το εμπάργκο και τις εξαιρέσεις που αποφάσισε η ΕΕ, η Γερμανία και η Πολωνία σκοπεύουν να απαλλαγούν πλήρως από την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι από τη σημερινή συμφωνία των κρατών – μελών επηρεάζεται το 90% του συνόλου των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου στην Ευρώπη, επειδή η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει με σοβαρές συνέπειες για την εισβολή της στην Ουκρανία, με το έκτο πακέτο κυρώσεων.

«Οι κυρώσεις έχουν έναν σαφή στόχο, να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της, να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία για μια λογική και δίκαιη ειρήνη», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος πάντως υπερασπίστηκε τις εξαιρέσεις που αποφασίστηκαν για την εισαγωγή πετρελαίου μέσω αγωγών, όπως ζητούν η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Αυτές οι χώρες, εξήγησε, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα μεταβατικά μέτρα τόσο γρήγορα όσο άλλα κράτη – μέλη.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ακόμη ότι η Γερμανία εξακολουθεί να εργάζεται προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της και από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο στόχος είναι να έχει απεξαρτηθεί πλήρως έως το καλοκαίρι του 2024, ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Γερμανία σημειώνει πρόοδο και κατασκευάζει ταχύτατα τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ δημιουργεί και την υποδομή για εισαγωγή από άλλες χώρες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, διευκρίνισε, θα παραμείνουν εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι η Γερμανία.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα των σιτηρών της Ουκρανίας που έχουν μπλοκαριστεί, τονίζοντας ότι το θέμα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία, για την ανάπτυξη ασφαλών διαδρομών. Ένα από τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν και η παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, πρόσθεσε. Η αιτία της μεγάλης ανησυχίας σε σχέση με τα τρόφιμα εκατομμυρίων ανθρώπων είναι μία και αυτή είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις