Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ολλανδία: Φυλάκιση δύο μηνών για τους ακτιβιστές που «κόλλησαν» στον πίνακα του Βερμέερ

Ολλανδία: Φυλάκιση δύο μηνών για τους ακτιβιστές που «κόλλησαν» στον πίνακα του Βερμέερ

Δύο οικολόγοι ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο μηνών –ο ένας με αναστολή– επειδή «επιτέθηκαν» στο «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», τον περίφημο πίνακα του Γιοχάνες Βερμέερ που εκτίθεται σε μουσείο της Ολλανδίας.

Τρεις Βέλγοι, ηλικίας 42-45 ετών «κόλλησαν» την περασμένη εβδομάδα στο τζάμι που προστατεύει αυτόν τον πολύτιμο πίνακα, στο μουσείο Μαουρίτσχαους της Χάγης. Παρόμοιες πράξεις βανδαλισμού έχουν γίνει και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ο πίνακας δεν έπαθε ζημιές. Όμως το δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι χάλασε το κάδρο και χαρακτήρισε «σοκαριστική» για πολλούς την πράξη των τριών ακτιβιστών. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύθραυστος είναι ο πίνακας και το γεγονός ότι θα είχε χαθεί αν τα πράγματα είχαν πάει στραβά», είπε ένας δικαστής, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP.

Η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 μηνών στον ύποπτο Βούτερ Μ. επειδή κόλλησε το κεφάλι του στο τζάμι και αντίστοιχη ποινή στον δεύτερο ύποπτο, τον Πίτερ Γκ., που βιντεοσκόπησε τη σκηνή.

Ο τρίτος ακτιβιστής, ο οποίος πέταξε μια κονσέρβα η οποία μάλλον περιείχε σάλτσα τομάτας, θα δικαστεί την Παρασκευή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις