Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ολλανδία: «Καμπάνα» 3.000 ευρώ σε εκτροφέα σκύλων για γαλλικά μπουλντόγκ με ασυνήθιστα πλακουτσωτή μύτη

Ολλανδία: «Καμπάνα» 3.000 ευρώ σε εκτροφέα σκύλων για γαλλικά μπουλντόγκ με ασυνήθιστα πλακουτσωτή μύτη
Φωτογραφία Reuters

«Καμπάνα» 3.000 ευρώ έριξαν οι Αρχές στην Ολλανδία σε έναν εκτροφέα σκύλων, επειδή δημιούργησε μπουλντόγκ με υπερβολικά πλακουτσωτή μουσούδα, κάτι που προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες στα ζώα αυτά.

Πιο αναλυτικά, η ρυθμιστική αρχή NVWA της Ολλανδίας, που υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε σήμερα (14.9.2023) ότι διαπίστωσε πως τα γαλλικά μπουλντόγκ που διασταύρωσε ο εκτροφέας είχαν αφύσικα πλακουτσωτές μύτες και ανέπνεαν ακανόνιστα, ακόμη και όταν ήταν ακίνητα.

«Για να προλάβουμε την επανάληψη του αδικήματος, η NVWA θα επιβάλει επίσης πρόστιμο 1.500 στον εκτροφέα κάθε φορά που χρησιμοποιείται ένας ακατάλληλος γονέας στην εκτροφή» ανέφερε η υπηρεσία, σημειώνοντας ότι τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν έως και τα 9.000 ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο για τέτοια παράβαση στην Ολλανδία και σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα των ολλανδικών αρχών για την κατάργηση της επιλεκτικής διασταύρωσης ζώων, ώστε οι απόγονοί τους να έχουν «παράξενα» χαρακτηριστικά, όπως κοντές μύτες ή διπλωμένα αυτιά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή και ασθένειες στο ζώο.

Η Άμπι, ένα γαλλικό μπουλντόγκ, λαμβάνει έξτρα οξυγόνο γιατί αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα

Με βάση την ολλανδική νομοθεσία, απαγορεύεται ήδη να εκτρέφονται ζώα με χαρακτηριστικά που βλάπτουν την υγεία και την ευημερία τους.

Ο υπουργός Γεωργίας Πιετ Αντέμα είπε ότι ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει και την κατοχή ή τη διαφήμιση όλων των ζώων που φέρουν χαρακτηριστικά τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν ιατρικά προβλήματα.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι οι υπηρεσίες εργάζονται για να προσδιορίσουν ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά και αναμένει πως το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος.

«Στο μεταξύ, θα ενταθεί η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Τα σκυλιά που μπορεί να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω του μεγέθους της μύτης τους είναι κυρίως τα παγκ, τα μπόξερ και τα τσόου.

Από το 2014, η Ολλανδία απαγορεύει την εκτροφή της σκωτσέζικης φολντ γάτας, που έχει διπλωμένα αυτιά λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης, καθώς και των γάτων Μπαμπίνο, που είναι άτριχες, με κοντά πόδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις