Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ολλανδία: Προσπάθησε να πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα χρηστών από όλο τον πλανήτη

Ολλανδία: Προσπάθησε να πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα χρηστών από όλο τον πλανήτη
Reuters Αρχείο

Στην Ολλανδία συνελήφθη ένας 25χρονος που προσπάθησε να πουλήσει προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο. Τα στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης και άλλα) είχαν κλαπεί από την υπηρεσία έκδοσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών.

Ο ύποπτος κατοχής δεκάδων εκατομμυρίων προσωπικών δεδομένων κρατήθηκε σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας στην Ολλανδία ώστε να μην έρθει σε επαφή με κανέναν, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, την Τετάρτη (25.01.2023).

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η βάση δεδομένων που προωθούσε προς πώληση περιείχε στοιχεία πολιτών από τη Βρετανία, την Κίνα, την Κολομβία, την Ταϊλάνδη και την Ολλανδία.

Ο 25χρονος φέρεται ότι έκλεψε και αποπειράθηκε να πουλήσει τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο νεαρός Ολλανδός συνελήφθη τον Νοέμβριο στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο μίας έρευνας της αυστριακής αστυνομίας που σήμανε συναγερμό όταν εμφανίστηκαν σε ένα φόρουμ κυβερνοεγκληματιών τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αυστριακών – σχεδόν όλων των πολιτών της χώρας. Τα στοιχεία αυτά (όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης και άλλα) είχαν κλαπεί από την υπηρεσία έκδοσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών.

Η αυστριακή αστυνομία οργάνωσε μια «επιχείρηση διείσδυσης» και… αγόρασε τα δεδομένα, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε μια διεύθυνση στο Άμστερνταμ.

Ο ύποπτος έχει τεθεί σε προσωρινή κράτηση τριών μηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις