Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ολλανδία: Σχηματίζεται κυβέρνηση χωρίς τον Βίλντερς που νίκησε στις εκλογές

Ολλανδία: Σχηματίζεται κυβέρνηση χωρίς τον Βίλντερς που νίκησε στις εκλογές

Σχεδόν 4 μήνες μετά την εκλογική νίκη της ακροδεξιάς, η Ολλανδία οδεύει προς τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών αλλά χωρίς τον ακροδεξιό ηγέτη Γκέερτ Βίλντερς στο τιμόνι της.

Τα τέσσερα συντηρητικά κόμματα της Ολλανδίας που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη έκθεση που παρουσίασε σήμερα ο Κιμ Πάτερς, που επιβλέπει αυτή τη διαδικασία. Στόχος είναι ο σχηματισμός μιας «ισομερώς μικτής» κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί αλλά και προσωπικότητες από άλλους τομείς.

Ο Βίλντερς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, προς το παρόν, εγκαταλείπει την προσπάθεια να αναλάβει την πρωθυπουργία, καθώς δεν τον στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα με τα οποία προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε μάλιστα λόγο για «αδικία» σε βάρος του. «Πραγματικά δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να ήταν έτσι τα πράγματα σε μια δημοκρατία», είπε.

Οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Βίλντερς, συμφώνησαν να μην αναλάβουν υπουργικούς θώκους, σύμφωνα με την έκθεση του Πάτερς. Ο ίδιος έκρινε «σώφρον» το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια κυβέρνηση τα μισά μέλη της οποίας θα προέρχονται από την πολιτική και τα άλλα μισά από άλλους τομείς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις