Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ολλανδία: Χαμός με χάρτη για χαμένο θησαυρό των Ναζί

Ολλανδία: Χαμός με χάρτη για χαμένο θησαυρό των Ναζί

Κανείς δεν περίμενε ότι θα επικρατούσε πανικός μετά τη δημοσιοποίηση ενός παλιού χάρτη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ολλανδία.

Ο χάρτης δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Αρχείο της Ολλανδίας και πολλοί ήταν αυτοί που πήραν τα σύνεργά τους και ξεχύθηκαν στα δάση, καθώς πιστεύουν ότι ο χάρτης κρύβει το μυστικό ενός – αμύθητης αξίας – θησαυρού των Ναζί. 

Λέγεται πως ο χάρτης δείχνει το σημείο, όπου Γερμανοί στρατιώτες έκρυψαν έναν θησαυρό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στην διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο χάρτης δείχνει καθαρά την περιοχή γύρω από το Αμερόνγκεν, το Ελστ, το Εκ, το Όμερεν και το Λίντεν, με έναν κόκκινο σταυρό να δείχνει που πολλοί θεωρούν ότι είναι το σημείο που είναι θαμμένος ο θησαυρός.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο θησαυρός φέρει τέσσερις θήκες πυρομαχικών φορτωμένες με νομίσματα, ρολόγια, κοσμήματα, διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους, ενώ εικάζεται ότι άξιζε τουλάχιστον 2 ή 3 εκατομμύρια ολλανδικά φιορίνι το 1945, δηλαδή περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ σήμερα.

Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι όντως στο σημείο υπάρχει θησαυρός, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους κυνηγούς χαμένων θησαυρών.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θησαυρός θάφτηκε τον Απρίλιο του 1945, όταν οι Σύμμαχοι βρίσκονταν κοντά στην απελευθέρωση του Άρνεμ στην ανατολική Ολλανδία και οι στρατιώτες των Ναζί αποφάσισαν να θάψουν τον θησαυρό με την ελπίδα ότι μια μέρα θα επέστρεφαν να τον πάρουν.

Το πολύτιμο φορτίο φέρεται να θάφτηκε στις ρίζες μιας λεύκας σε βάθος 70 με 80 εκατοστά, λίγο έξω από το χωριό Όμερεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις