Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Όλοι κατά του Ερντογάν! Συνασπισμός της αντιπολίτευσης κατά του “σουλτάνου”

Ερντογάν Τουρκία εκλογές

– Συμφωνία για συνεργασία ενόψει των εκλογών στην Τουρκία υπογράφουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
– Κεμαλιστές, ακραίοι εθνικιστές (Ακσενέρ), ισλαμιστές και το Δημοκρατικό Κόμμα κατά του Ερντογάν
– Άγνωστο αν θα υπάρξει πρόταση για έναν υποψήφιο
– Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεργάζεται με τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί

Μπορεί να μην μπόρεσαν να κατεβάσουν τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ως κοινό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν αλλά η αντιπολίτευση στην Τουρκία φαίνεται ότι βρίσκει άλλο τρόπο να «χτυπήσει» τον «σουλτάνο». Τέσσερα κόμματα πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Την είδηση μετέδωσαν την Τετάρτη (02.05.2018) το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (σ.σ. οι Κεμαλιστές του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου), το Καλό Κόμμα Iyi (της υπερ-εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ), το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη στις 15:00 συμφωνία συνεργασίας.

Δεν είναι, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον αν η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η αντιπολίτευση θα «κατέβει» στις εκλογές με έναν και μοναδικό, κοινό, υποψήφιο. Σύμφωνα με το Reuters, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν σε συμφωνία ώστε τα μικρά κόμματα να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 10% για να μπουν στη Βουλή. Σημειώνεται δε ότι στις 6 Μαΐου λήγει η προθεσμία για κατατεθούν στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο οι εκλογικές συμμαχίες.

Υπενθυμίζεται ότι κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AKP έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα MHP. Τους Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί δηλαδή.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ. “Τα κίνητρα της συμμαχίας δεν αφορούν στα συμφέροντα και το μέλλον της Τουρκίας”, σχολίασε.

Θα ακυρώσει ο Ερντογάν τις εκλογές στην Τουρκία;

Κι όμως, ακόμη κι αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Πως; Σήμερα (02.05.2018) εκδικάζεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση ακύρωσης των εκλογών που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Απόφαση δεν αναμένεται άμεσα. Και αυτό ευνοεί (ποιον άλλον) τον Ερντογάν. Γιατί δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί βάσει των συμφερόντων του “σουλτάνου”. Και το αίτημα του Κιλιτσντάρογλου ίσως γίνει δεκτό αν το θέλει ο Ερντογάν!

Ο στόχος του προέδρου της Τουρκίας είναι η εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Αλλά οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν μεγάλες… ελπίδες. Χαρακτηριστική η δημοσκόπηση που (τόλμησε…) δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Piar αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή, τα ποσοστά θα ήταν:
Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
Καλό Κόμμα: %12.8
Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν ψηφίζω: 16%

Εντύπωση προκαλεί και το αποτέλεσμα της ίδιας δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο ένας κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης -που δεν κατονομάζεται- εμφανίζεται ότι θα μπορούσε να κερδίσει τον Ερντογάν με 53% έναντι 47% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις