Κόσμος

Ολόκληρη χώρα μετακομίζει για να γλιτώσει την βύθιση της!

Μάλιστα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για αγορά γης για να μετακομίσει όλη η χώρα εκεί....

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με τους κλιματολόγους να προβλέπουν ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα επιταχυνθεί τις επόμενες δεκαετίες, το μικρό νησιωτικό κράτος του Κιριμπάτι στον Ειρηνικό σχεδιάζει να αγοράσει γη στα νησιά Φίτζι προκειμένου να μεταφέρει εκεί ολόκληρο τον πληθυσμό του.

Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Ανότε Τονγκ δήλωσε στο Associated Press ότι το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για την αγορά 24.280 στρεμμάτων στο Βίτι Λέβου, το μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος των Φίτζι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.250 νότια του Κιριμπάτι.

Η έκταση, την οποία πουλά μια τοπική εκκλησία για 9,6 εκατομμύρια δολάρια, θα ήταν υπεραρκετή για τους 103.000 κατοίκους του Κιριμπάτι, εφόσον η αγορά της εγκριθεί και από τη Βουλή όταν κατατεθεί τον Απρίλιο.

«Αν ήταν απόλυτα απαραίτητο τότε ναι, θα το κάναμε» δήλωσε ο Τονγκ. Διευκρίνισε πάντως ότι το σχέδιο μετακόμισης αφορά περισσότερο τις επόμενες γενιές και όχι τη δική του.

Οι 32 ατόλες που συγκροτούν το αρχιπέλαγος του Κιριμπάτι βρίσκονται πάνω στον ισημερινό και κοντά στη Διεθνή Γραμμή Αλλαγής Ημερομηνίας.

Δεδομένου ότι πολλά από τα νησάκια έχουν υψόμετρο μόλις λίγων μέτρων, η άνοδος της στάθμης λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας έχει ήδη αναφερθεί αύξηση των περιστατικών στα οποία το θαλασσινό νερό εισβάλλει στα νησιά και γεμίζει αλάτι τον υδροφόρο ορίζοντα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η άνοδος της στάθμης στον Ειρηνικό φτάνει σήμερα τα δύο χιλιοστά το χρόνο και πρόκειται να επιταχυνθεί τις επόμενες δεκαετίες. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι κλιματολόγοι δεν βρίσκονται σε συμφωνία για την πορεία του φαινομένου. Οι εκτιμήσεις για την άνοδο μέχρι το τέλος του αιώνα ποικίλουν από τα λίγα εκατοστά μέχρι σχεδόν το ένα μέτρο.

Στα νησιά Φίτζι, με πληθυσμό 850.000 ανθρώπων, διάφοροι φορείς εξετάζουν το σχέδιο του Κιριμπάτι προκειμένου να γνωμοδοτήσουν στην κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ίλζε Άιγκνερ: Η πρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας που θέλει να γίνει πρόεδρος της Γερμανίας – Ήταν εργάτρια και δεν έχει απολυτήριο Λυκείου
Είναι καθολική στο θρήσκευμα, δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει παιδιά. Παρότι δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, ούτε απολυτήριο λυκείου, κατάφερε να διαγράψει μια σημαντική πολιτική διαδρομή
Η Ίλσε Άιγκνερ
Ο Αντόνιο Ταγιάνι στο στόχαστρο φιλορώσων χάκερ – Στο dark web προσωπικά δεδομένα του ίδιου και της οικογένειάς του
Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον εκφοβίσει, ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις σύμμαχες χώρες  και ότι η επίθεση σε βάρος του οφείλεται στην θέση της Ιταλίας στο ουκρανικό
Αντόνιο Ταγιάνι
Μήνυμα του ιρανικού στρατού στις ΗΠΑ: Είμαστε πιο ισχυροί  απ’ ό,τι όταν άρχιζε ο πόλεμος
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι σήμερα σε επίπεδο συναγερμού υψηλότερο και πιο ισχυρές από ό,τι ήταν στην αρχή του πολέμου», τόνισε ο εκπρόσωπός τους Μοχαμάντ Ακραμινιά
Ιράν