Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Όλος ο πλανήτης στην κηδεία του Σιμόν Πέρες – Δείτε LIVE

Όλος ο πλανήτης στην κηδεία του Σιμόν Πέρες – Δείτε LIVE

Η κηδεία του νομπελίστα Ειρήνης Σιμόν Πέρες άρχισε στην Ιερουσαλήμ, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και Μαχμούντ Αμπάς.

 

H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του φέρετρου που είναι καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία –υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών– μέχρι το βήμα, όχι μακριά από τον τόπο όπου θα ταφεί ο Πέρες στο εθνικό κοιμητήριο στο όρος Χερτζλ.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας. Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι μεταξύ των παρευρισκομένων. Με την προσέλευση τόσων πολλών προσωπικοτήτων στο εθνικό κοιμητήριο, η ισραηλινή αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζάχ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ. Η αστυνομία μιλά για πρωτοφανή επιχείρηση, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων έχει αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες. Στην κηδεία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες, “έναν μεγάλο άνδρα” για το Ισραήλ και τον κόσμο όπως τόνισε, στην επικήδεια ομιλία του. “Ήταν ένας μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ, ήταν ένας μεγάλος άνδρας για τον κόσμο. Το Ισραήλ πενθεί, και ο κόσμος πενθεί. Αλλά εμείς, και ο κόσμος θέλουμε να βρούμε στην κληρονομιά του τους λόγους να ελπίζουμε”, είπε ο Νετανιάχου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε