Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ομέρ Τσελίκ για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θα έπρεπε να επικρίνει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Ομέρ Τσελίκ για Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θα έπρεπε να επικρίνει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό
Φωτογραφία αρχείου

Η οργή για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήταν κόλαφος για την Τουρκία, φαίνεται πως δεν έχει καταλαγιάσει στη γειτονική χώρα, καθώς σήμερα (08.06.2022) ήταν η σειρά του Ομέρ Τσελίκ να εξαπολύσει τα “πυρά” του.  

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AK, χαρακτήρισε την έκθεση “εκτός πραγματικότητας”, με “προσέγγιση που βασίζεται στις ελληνικές θέσεις για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου”.  

Και δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση που να επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν κάνουν τον ρόλο τους στο θέμα των μεταναστών και να ευχαριστεί την Τουρκία. Θα πρέπει επίσης να προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους προς την Τουρκία”, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να δημιουργήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς δημοκρατικής αλληλεγγύης στη βάση του διαλόγου και της δέσμευσης σε θέματα Δημοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής”. 

Υπενθυμίζουμε ότι στην έκθεση τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις