Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ομηρία εννέα ωρών στη Βουλή της Βενεζουέλας – Εισβολή, τραυματισμοί και χάος [pics, vids]

Ομηρία εννέα ωρών στη Βουλή της Βενεζουέλας – Εισβολή, τραυματισμοί και χάος [pics, vids]

Εικόνες εμφυλίου πολέμου. Η Βενεζουέλα βυθίζεται κάθε μέρα και περισσότερο στο χάος. Αποκορύφωμα του εμφυλιακού κλίματος στη χώρα η εισβολή οπαδών της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στη Βουλή, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση και το άγριο ξύλο σε βουλευτές και δημοσιογράφους.

Όλα έγιναν ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας. Ομάδα παραστρατιωτικών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο, με ρόπαλα και χειροβομβίδες, με κοντάρια στα χέρια και (πολλοί) με τα χαρακτηριστικά τους καλυμμένα, εισέβαλαν στη Βουλή (την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση) και προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια.

Τραυμάτισαν τουλάχιστον επτά βουλευτές και 12 δημοσιογράφους. Από τους τραυματίες, οι πέντε έπρεπε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσα από τις φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων και των video που κατέγραψαν τη στιγμή της εισβολής είναι χαρακτηριστικές του τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα.

Όλα αυτά ενώ ο Νικολάς Μαδούρο, που σχεδόν την ίδια στιγμή παρακολουθούσε τη στρατιωτική παρέλαση και τις επιδείξεις των μαχητικών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας. Είπε πως καταδικάζει την εισβολή στη Βουλή και τα επεισόδια. Αλλά μάλλον κανείς δεν τον πίστεψε.

Τα περίπου 100 άτομα που εισέβαλαν στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, φώναζαν “Ζήτω η επανάσταση!”. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Χούλιο Μπόρχες, πάνω από 350 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επισκέπτες εγκλωβίστηκαν στον κτίριο.

Άνθρωποι φοβισμένοι, τραυματισμένοι, με τα πρόσωπα και τα ρούχα τους γεμάτα αίματα, άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος που δέχτηκαν κλωτσιές και κάθε είδους επίθεσης, αναγκάστηκαν να μείνουν κλεισμένοι στο κτίριο της Βουλής για τουλάχιστον εννέα ώρες. Μια κατάσταση ομηρίας, η οποία άρχισε να λήγει αργά το βράδυ της Τετάρτης (05.07.2017, τοπική ώρα), όταν ξεκίνησε η αποχώρηση μερικών από τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στο κτίριο της Εθνικής Συνέλευσης.

«Όποιος βλέπει τις εικόνες από την Εθνική Αντιπροσωπεία, μπορεί να κάνει λάθος. Μπορεί να πιστεύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια ισχυρή κυβέρνηση. Κάνει λάθος. Μια κυβέρνηση που κάνει αυτά τα πράγματα στη Βουλή, είναι μια αδύναμη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που πέφτει, μια κυβέρνηση δειλή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Χούλιο Μπόρχες.

Μαδούρο… Ερντογάν: Έχει συλλάβει 123 στρατιωτικούς

Όλα αυτά ενώ έρχεται στο φως η πληροφορία πως τουλάχιστον 123 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας έχουν συλληφθεί από την έναρξη των αντί-κυβερνητικών διαδηλώσεων τον Απρίλιο, με κατηγορίες για προδοσία, εξέγερση, κλοπή και λιποταξία, σύμφωνα με στρατιωτικά έγγραφα που έχει στην διάθεσή του το Reuters.

Η λίστα των συλληφθέντων περιλαμβάνει αξιωματικούς, αλλά και στρατιώτες των κατώτερων βαθμίδων του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, αλλά και της εθνικής φρουράς, ενώ αποτελεί ένδειξη του κλίματος δυσφορίας που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με προσωπικό 150.000 αντρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Euronews
Φωτογραφίες: Reuters, EFE / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε