Τρίτη, 5 Μαρ.
15oC Αθήνα

Οργή Νετανιάχου: “Επαίσχυντη ενέδρα” Ομπάμα στο Ισραήλ! Ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από 14 χώρες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Την οργή του εξέφρασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της εποικιστικής δραστηριότητας της χώρας του στην Παλαιστίνη. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ το χαρακτήρισε “κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, την ώρα που η κυβέρνηση του αποφάσισε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από 14 χώρες.

Αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακαλέσει τους πρεσβευτές σε Νέα Ζηλανδία και Σενεγάλη, χώρες οι οποίες έφεραν την εν λόγω πρόταση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Κλιμακώνοντας την αντίδρασή της στο ψήφισμα, το οποίο έχει ήδη δηλώσει πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και από τα 10 προσωρινά.

Πρόκειται δηλαδή για τους πρεσβευτές σε: Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και εκείνους σε: Ανγκόλα, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Σενεγάλη, Ισπανία, Ουκρανία, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα.

Εξοργισμένος από την απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν τελικά βέτο στην ψηφοφορία της Παρασκευής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι έστησε μια «επαίσχυντη ενέδρα» στον σύμμαχο των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας μάλιστα με ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον φίλο του, τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όταν αναλάβει καθήκοντα τον Γενάρη.

«Είπα στον Τζον Κέρι ότι οι φίλοι δεν πηγαίνουν τους φίλους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε εχθές ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η επίμαχη απόφαση του ΟΗΕ είναι το «κύκνειο άσμα ενός κόσμο προκατειλημμένου απέναντι στο Ισραήλ».

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και όπως είπε και ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό πρόκειται να γίνει γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύουν κάποιοι. Σε αυτήν την καινούργια εποχή όσοι προσπαθούν να βλάψουν το Ισραήλ θα πληρώνουν βαρύ τίμημα», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε