Τρίτη, 21 Μαΐ
22oC Αθήνα

Οργή στην Τουρκία για Σουηδία: Διαδηλωτές κρέμασαν ομοίωμα του Ερντογάν

Οργή στην Τουρκία για Σουηδία: Διαδηλωτές κρέμασαν ομοίωμα του Ερντογάν

Στα κάγκελα είναι η Τουρκία για τη Σουηδία μετά από βίντεο που δείχνει Κούρδους διαδηλωτές να κρεμάνε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, αποκαλώντας τον «δικτάτορα».
Το βίντεο που ανάρτησε στο Twitter η Επιτροπή της Ροζάβα (όπως αποκαλούνται τα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία) δείχνει την εκτέλεση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι το 1945, και μετά το ομοίωμα του Ερντογάν κρεμασμένο από σχοινί.

“Η Ιστορία έδειξε ότι αυτό το τέλος έχουν οι δικτάτορες” υπογραμμίζεται και προστίθεται ότι “Είναι καιρός ο Ερντογάν να παραιτηθεί προτού καταλήξει κρεμασμένος στην Ταξίμ”, την εμβληματική πλατεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Σουηδός πρεσβευτής κλήθηκε στην Άγκυρα

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα, Στάφαν Χέρστρομ, κλήθηκε σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και του επιδόθηκε διαμαρτυρία. Του μεταφέρθηκε η αντίδραση της Άγκυρας, ανέφερε τουρκική διπλωματική πηγή.

“Τονίστηκε η προσδοκία μας ότι οι δράστες του περιστατικού πρέπει να εντοπιστούν, να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της”, πρόσθεσε η πηγή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι ο πρεσβευτής είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε.

Ο Χέρστρομ είχε κληθεί και τον Οκτώβριο στο τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο διαμαρτυρήθηκε τότε για ένα “προσβλητικό περιεχόμενο” για τον Ερντογάν που προβλήθηκε στη σουηδική δημόσια τηλεόραση, ανακοίνωσε διπλωματική πηγή.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε σήμερα ότι η Στοκχόλμη καταδίκασε το περιστατικό. “Η κυβέρνηση προστατεύει μια ανοιχτή συζήτηση για πολιτικές επιλογές, αλλά αποστασιοποιείται ανεπιφύλαχτα από τις απειλές και το μίσος κατά των πολιτικών εκπροσώπων”, έγραψε στο Twitter. “Το να απεικονίζεται η εκτέλεση ενός εκλεγμένου προέδρου, έξω από το Δημαρχείο, είναι αποτρόπαιο”.

Νέα προβλήματα για το «ναι» για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το νέο περιστατικό έχει ενώ η Τουρκία μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς την κατηγορεί πως φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του ΡΚΚ και οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με αυτό, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, “πρόκειται για σαφή παραβίαση των υποσχέσεων της Σουηδίας στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης (σ.σ. που υπογράφηκε στη Μαδρίτη τον Ιούνιο). Απαιτούμε αυτού του είδους οι τρομοκρατικές ενέργειες να μην επιτρέπονται πλέον”.

Η Άγκυρα “επιμένει οι υπαίτιοι” αυτού του βίντεο “να ταυτοποιηθούν, να εντοπιστούν και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”, πρόσθεσε το υπουργείο.
Για τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, “ότι το PKK αψηφά τις σουηδικές αρχές στην καρδιά της Στοκχόλμης αποδεικνύει ότι αυτές δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα κατά της τρομοκρατίας, σε αντίθεση με αυτά που διαβεβαίωναν πρόσφατα”.

“Η Σουηδία πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της”, αναφέρει σε σειρά μηνυμάτων στο Twitter.

Ο Αλτούν προειδοποιεί ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, “θα ήταν μάταιο από την πλευρά της Τουρκίας να κάνει παραχωρήσεις” και θυμίζει ότι η χώρα είναι “μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια”.

Μετά το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ την άνοιξη, η Σουηδία ενέτεινε τις χειρονομίες καλής θέλησης προς την Άγκυρα: από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία σε αυτό το σκανδιναβικό βασίλειο, ο Ουλφ Κρίστερσον μετέβη στην Άγκυρα — είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών — και το Σύνταγμα τροποποιήθηκε για την αυστηροποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Σουηδία απέλασε ένα μέλος του ΡΚΚ στην Τουρκία. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να ζητεί την έκδοση και άλλων.
Ο Κρίστερσον δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία ζητεί “πράγματα που δεν μπορούμε να της δώσουμε” προτού διαβεβαιώσει ότι τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν.

Επί του παρόντος, μόνο τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις