Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Οργή της Κίνας για τον Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε δικτάτορα τον Σι Τζινπίνγκ

Οργή της Κίνας για τον Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε δικτάτορα τον Σι Τζινπίνγκ

Ακόμη ένα… λιθαράκι στην κακή σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα έβαλε ο Τζο Μπάιντεν, όταν χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, «δικτάτορα».

Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ έγινε κατά τη διάρκεια δείπνου δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια, όταν ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο περιστατικό με το αερόστατο από την Κίνα που καταρρίφθηκε. Ο Σι Τζινπινγκ, είπε, δεν το γνώριζε και οι δικτάτορες… ταράζονται όταν συμβαίνει κάτι που δεν γνωρίζουν.

Η αντίδραση από την Κίνα, δεν άργησε. Το Πεκίνο χαρακτήρισε την αναφορά Μπάιντεν «σοβαρή παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας», η οποία ισοδυναμεί με δημόσια πολιτική πρόκληση.

Η Κίνα εξέφρασε την σφοδρή της δυσαρέσκεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα», είπε.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν για τον Σι Τζινπίνγκ έγινε μία ημέρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Σι, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις