Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Οργή της Μόσχας! Αποκρουστικά τα σχόλια του βρετανού υπουργού Εξωτερικών!

Οργή της Μόσχας! Αποκρουστικά τα σχόλια του βρετανού υπουργού Εξωτερικών!

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε αποκρουστικά και απαράδεκτα τα σχόλια του βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος συνέκρινε τη διοργάνωση από τη Ρωσία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι με τη διοργάνωση από τη ναζιστική Γερμανία των Ολυμπιακών Αγώνων το 1936.

“Είναι μια απολύτως εξοργιστική δήλωση, δεν αρμόζει στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας (Βρετανίας) ή οποιασδήποτε χώρας. Είναι αναμφίβολα προσβλητική και απαράδεκτη”.

Χθες ο Τζόνσον δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ με τον ίδιο τρόπο που ο Χίτλερ χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και κάλεσε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Βρετανοί πολίτες που θα βρεθούν στη Ρωσία δεν θα είναι ασφαλείς και η βρετανική πρεσβεία δεν θα είναι σε θέση να τους παράσχει βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Σκριπάλ ο Πεσκόφ είπε ότι το Λονδίνο δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

“Μπορούμε να δηλώσουμε ότι η ακατανόητη πολιτική της βρετανικής πλευράς στην υπόθεση του Σάλσμπερι συνεχίζεται. Μπορούμε να πούμε ότι η βρετανική πλευρά παραμένει απρόθυμη να συνεργαστεί προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το περιστατικό, για να βρεθούν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Μπορούμε να διαβεβαίωσουμε ότι η βρετανική πλευρά παραμένει απρόθυμη να μας παραδώσει την όποια πληροφορία και ότι οι δηλώσεις της βρετανικής πλευράς για το ζήτημα είναι απολύτως αβάσιμες”.

Το Κρεμλίνο ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα επιδείξουν σύνεση απέναντι στις εκκλήσεις του Λονδίνου να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες στον απόηχο της δηλητηρίασης των Σκριπάλ. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Μόσχα αναμένει “μια στοιχειώδη πολιτική λογική και σύνεση σε σχέση με αυτό το ζήτημα”.

Χθες Τετάρτη τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμειξης της Μόσχας στην υπόθεση Σκριπάλ.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στο Σάλσμπερι της Βρετανίας στις 4 Μαρτίου. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η Μέι υποστηρίζει ότι είναι “εξαιρετικά πιθανό” να ευθύνεται η Μόσχα και ανακοίνωσε μια σειρά από αντίμετρα εις βάρος της Μόσχας μεταξύ των οποίων η απέλαση των ρώσων διπλωματών από τη χώρα και η αναστολή των διμερών επαφών του Λονδίνου με τη Μόσχα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αρνείται κάθε ανάμειξη και έχει ζητήσει από το Φόρεϊν Όφις να επιτρέψει μια κοινή έρευνα για την υπόθεση, την οποία αρνείται το Λονδίνο. Η Μόσχα έλαβε και εκείνη αντίμετρα εις βάρος του Λονδίνου χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητα πρόσωπα 23 υπαλλήλους της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Νωρίς να μιλάμε για πρόοδο στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για σημαντική πρόοδο στις αμερικανορωσικές σχέσεις παρά το ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι θα πρέπει να εδραιωθεί τουλάχιστον ο διάλογος μεταξύ των δύο πριν μιλήσουμε για πρόοδο.

“Ας μη μιλάμε για σημαντική πρόοδο. Πρώτα θα πρέπει να μιλήσουμε για έναρξη του διαλόγου. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας πριν από την όποια πρόοδο”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους κατά την καθημερινή τηλεδιάσκεψη.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του και οι δύο ηγέτες είπαν ότι πιθανόν να συναντηθούν σύντομα καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις