Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οργή της Τουρκίας για την απέλαση 7 ιμάμηδων από την Αυστρία

Οργή της Τουρκίας για την απέλαση 7 ιμάμηδων από την Αυστρία

Την οργή του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η απόφαση της Αυστρίας να απελάσει 7 ιμάμηδες από την χώρα και το κλείσιμο ισάριθμων τζαμιών.

O εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αντέδρασε έντονα για την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία 7 τζαμιών και την ταυτόχρονη απέλαση των ιμάμηδων τους. Χαρακτήρισε την απόφαση απόρροια του αντιισλαμικού ρατσιστικού λαϊκιστικού κύματος στην Αυστρία πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αποξένωση των ισλαμικών κοινοτήτων για πολιτικά οφέλη και συνέχισε: Η ιδεολογική στάση της Αυστριακής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αρχές δικαίου, τις πολιτικές κοινωνικής αρμονίας, το δίκαιο των μειονοτήτων και την ηθική συνύπαρξης. Είναι επιβεβλημένη η κάθετη απόρριψη της προσπάθειας να καταστεί ο αντιισλαμισμός και ο ρατσισμός συνήθης και κοινή υπόθεση.

Γιατί αποφασίστηκε η απέλαση – Εως και 60 θα είναι οι ιμάμηδες που θα φύγουν

Τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία εκτός από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς παρόντες ήταν και ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ. Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία, εξήγησε ο Κικλ. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία απέλασης ιμάμηδων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει, διευκρίνισε ο ίδιος, που είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος FPO.

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε από την πλευρά του ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή». Η απόφαση, διευκρίνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.  Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.

Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία. «Αυτό που συνέβη εκεί (…) δεν έχει θέση στην Αυστρία. Η κυβέρνηση θα επιδείξει μηδενική ανοχή», είχε προειδοποιήσει τότε ο Κουρτς, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση. Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).

H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή», ενώ σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι παρενέβη στους υπεύθυνους του τεμένους προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο και ζήτησε την αποπομπή του επικεφαλής του.

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις