Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οργισμένο τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν: Με τη θανατική ποινή ξέχνα την Ε.Ε. – Προκλητική δήλωση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Οργισμένο τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν: Με τη θανατική ποινή ξέχνα την Ε.Ε. – Προκλητική δήλωση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

– O Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο CNN άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής
– Φαίνεται πως αγνοεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις ΗΠΑ και τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς
– Η Μέρκελ στο τηλεφώνημα με τον Ερντογάν του εξήγησε πως ανησυχεί για το πογκρόμ συλλήψεων και απομακρύνσεων
– Οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 7.543 στρατιωτικούς και αστυνομικούς που έχουν τεθεί υπό κράτηση
– Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε προκλητικά πως η κριτική των ξένων χωρών είναι απαράδεκτη για το πώς αντιμετωπίζει η Τουρκία τους πραξικοπηματίες

Η καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας και του επισήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου στη χώρα αυτή μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην ΕΕ, αλλά και για να εκφράσει την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή και για να του επισημάνει ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ είχε σημειώσει ήδη νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, τη θέση του Βερολίνου ότι «η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, η Μέρκελ υπογράμμισε παράλληλα ότι το κύμα συλλήψεων και απομακρύνσεων στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης της Τουρκία προκαλούν «έντονη ανησυχία» στο Βερολίνο, ενώ κάλεσε εκ νέου τον Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος του δικαίου.

Φαίνεται πάντως, πως ο Ερντογάν δεν ακούει τίποτα και κανέναν και μιλώντας στο CNN συνέχισε να επιμένει πως υπάρχει ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, αγνοώντας τα… καμπανάκια από Ευρώπη και ΗΠΑ. “Υπάρχει σαφές έγκλημα προδοσίας… Αλλά, φυσικά, θα ληφθεί κοινοβουλευτική απόφαση για να αναλάβουμε δράση με τη μορφή συνταγματικού μέτρου, συνεπώς οι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν και αν δεχθούν να συζητήσουν, εγώ ως πρόεδρος θα εγκρίνω όποια απόφαση λάβει το κοινοβούλιο”

Οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 7.543 στρατιωτικούς και αστυνομικούς που έχουν τεθεί υπό κράτηση, αλλά και σχεδόν 9.000 αστυνομικούς, στρατοχωροφύλακες και δημόσιους λειτουργούς που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, εξελίξεις που δίνουν την εντύπωση περί μιας ευρείας κλίμακας εκστρατείας εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό.

Τις δηλώσεις της Μέρκελ επανέλαβε ουσιαστικά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στις Βρυξέλλες, που κάλεσε παράλληλα την Άγκυρα να αντιμετωπίσει βάσει του κράτους του δικαίου τους υπόπτους για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. «Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα απέτρεπε την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ», επέμεινε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι φαίνεται πως είναι σε άλλο μήκος κύματος. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως “η κριτική που ασκείται από άλλες χώρες σχετικά με την μεταχείριση εκ μέρους της Τουρκίας των φερόμενων συνωμοτών του πραξικοπήματος ισοδυναμεί σχεδόν με υποστήριξη προς την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης”.

Την ώρα που οι περισσότεροι από τους συμμάχους της Τουρκίας στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης, διατυπώθηκε “απαράδεκτη” κριτική σχετικά με τα νομικά μέτρα που ελήφθησαν και τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος των φερόμενων υποκινητών του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επισήμανε ο Τσαβούσογλου σε μια ανακοίνωση που διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Καταδικάζουμε με σθένος και απορρίπτουμε τις δηλώσεις μέσω των οποίων εκφράζονται υπόνοιες ότι οι αξίες του κράτους δικαίου θα μπορούσαν να παραβιαστούν και οι πολιτικοί αντίπαλοι να αντιμετωπιστούν αυθαίρετα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε