Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Όρμπαν… στον κόσμο του! “Βαφτίζει”… συμβιβασμό την “έξωση” του κόμματός του!

Όρμπαν Ουγγαρία
Φωτογραφία: Reuters

Ως «αποτέλεσμα συμβιβασμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματός του, Fidesz στους κόλπους της παράταξης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας των μελών του ΕΛΚ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη “σωστή απόφαση” προκειμένου να διατηρήσει την “ενότητά” του ενόψει Ευρωεκλογών.

Όρμπαν

Οι “απαντήσεις” του Όρμπαν

Το ΕΛΚ αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz “μέχρι νεοτέρας”, ενώ παράλληλα ανήγγειλε την ίδρυση μιας τριμερούς “επιτροπής αξιολόγησης”, υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι η οποία θα ελέγξει λεπτομερώς της συμμόρφωση του ουγγρικού κόμματος με τις αξίες του ΕΛΚ.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της επιτροπής των “τριών σοφών” θα γίνουν γνωστά, σύμφωνα με τον Β. Όρμπαν, μετά τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ.

Τον εν λόγω “συμβιβασμό” καταδίκασαν τα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) υποστηρίζοντας ότι το ΕΛΚ θα έπρεπε να λάβει μια καθαρή απόφαση αποκλεισμού του Fidesz.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, πάντως, δήλωσε από την πλευρά του “περήφανος” για την απόφαση του ΕΛΚ λέγοντας πως ήταν “σαφής” και βασίστηκε σε μια συζήτηση πάνω στις αξίες του κόμματος και τις κοινές ιδέες. Ο Μ.Βέμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ήδη από αύριο θα φανούν τα αποτελέσματα της απόφασης αφού ο Β. Όρμπαν δεν θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ.

“Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, θα είχα αποχωρήσει σήμερα από το ΕΛΚ. Είχα έτοιμο ένα κείμενο” επισήμανε ο Β. Όρμπαν, προσθέτοντας ότι ένα “τόσο δυνατό” κόμμα, όπως το δικό του δε θα μπορούσε να “εκδιωχθεί” από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς είναι αναγκαίος ο “αμοιβαίος σεβασμός”.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις