Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Όρμπαν: Σύμμαχος ο Γκρούεφσκι και έπρεπε να του δώσω άσυλο!

Όρμπαν: Σύμμαχος ο Γκρούεφσκι και έπρεπε να του δώσω άσυλο!
photo epa

Ο Βίκτορ Όρμπαν υπεραμύνθηκε την απόφασή του για χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Νίκολα Γκρούεφσκι και τον χαρακτήρισε σύμμαχο.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όμπαν μάλιστα κατηγόρησε το δικαστικό σύστημα της ΠΓΔΜ για συμμετοχή σε πολιτικά παιχνίδια. «Γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο, ήταν συνάδελφος για πολλά χρόνια. Θα ήταν πολύ δυσκολότερο, αν όχι αδύνατον, να υπερασπισθώ τα ουγγρικά σύνορα χωρίς αυτόν», δήλωσε ο Όρμπαν στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο mr1 και εξήγησε π[ως αγωνίσθηκε στο πλευρό του για τον τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης μέσω των Βαλκανίων.

«Επιφυλάσσουμε δίκαιη μεταχείριση στους συμμάχους μας. Εάν στραφεί προς εμάς, μπορεί να περιμένει μία δίκαιη δίκη. Δεν μπορούμε να τον θέσουμε υπεράνω του νόμου, αλλά μπορούμε να του εξασφαλίσουμε μία δίκαιη δίκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Γκρούεφσκι όταν δεν εμφανίσθηκε στις 9 Νοεμβρίου για να εκτίσει την ποινή του όμως ο Όρμπαν θεωρεί πως οι δικαστικές αποφάσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων έχει πολιτικά κίνητρα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να επηρεάσουν τις ουγγρικές αρχές.

«Πολύπλοκα πολιτικά παιγνίδια και διαμάχες υπάρχουν στην Μακεδονία (πΓΔΜ) και το δικαστικό σύστημα είναι μέρος όλων αυτών. Οι μακεδονικές νομικές διαδικασίες δεν μας επηρεάζουν. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το αίτημα ασύλου να ευσταθεί νομικά», ανέφερε.

Ο Ορμπάν επίσης καυτηρίασε τη διεθνή κατακραυγή για την απόφαση της Ουγγαρίας για πολιτικό άσυλο στον Γκρούεφσκι και απάντησε πως οι κατηγορίες προέρχονται από “οργανώσεις και πρόσωπα που συνδέονται με τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος καθώς ο ίδιος και τα ιδρύματα του Open Society έχουν υπονομεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ενθαρρύνοντας την μετανάστευση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις