Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οσάμα μπιν Λάντεν: Πρώτη φορά στη δημοσιότητα εικόνες από την οικογενειακή ζωή του στο Πακιστάν [pics, vids]

Οσάμα μπιν Λάντεν CIA Πακιστάν Αμποταμπάντ

– Στο φως αρχεία της CIA από το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν
– 470.000 έγγραφα που κατασχέθηκαν όταν έγινε η επιχείρηση και δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα
– Εικόνες από τα παιδιά και τα εγγόνια του να παίζουν ξένοιαστα παρά το γεγονός πως εκείνος ήταν Νο1 καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο
– Είχε ολόκληρη… φάρμα στο κρησφύγετο με κότες, λαγούς ακόμα και… αγελάδες
– Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα εικόνες του γιού του Χαμζά – Τον θεωρούν “πρίγκιπα διάδοχο της τζιχάντ”

Ήταν 2 Μαΐου 2011. Ομάδα Αμερικανών κομάντος εισβάλουν στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν και τον σκοτώνουν. Τότε, πήραν υλικό (φωτογραφίες, video, αρχεία). Και το υλικό αυτό, το έδωσε στη δημοσιότητα η CIA.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που έρχονται στο φως εικόνες από την οικογενειακή ζωή του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Του ανθρώπου που εμπνεύστηκε τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Αφγανιστάν – Φωτογραφία αρχείου

Οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως ο Νο1 καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο ζούσε μια… φυσιολογική ζωή. Τα παιδιά και τα εγγόνια του παίζουν αμέριμνα, σαν να μην ψάχνει όλος ο κόσμος τον Λάντεν. Ο οποίος είχε φροντίσει μέσα στο κρησφύγετο να έχει μια μικρή φάρμα. Κουνέλια, κότες, αγελάδες, γάτες.

Σίγουρα εικόνες που κανείς δεν θα περίμενε να δει στο σπίτι ενός τρομοκράτη, ενός ανθρώπου που “εμπνεύστηκε” την ημέρα που κατά πολλούς “άλλαξε τον κόσμο”.

Πέρα από το μεγάλο μέρος του αρχείου του Οσάμα μπιν Λάντεν που κατασχέθηκε τότε, η CIA έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το ημερολόγιό του.

Χαμζά, ο πρίγκιπας διάδοχος της τζιχάντ

Και κυρίως δημοσιοποίησε video από το γάμο του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν, του Χαμζά. Ο νεαρός θεωρείται πως είναι ο νέος ηγέτης της Αλ Κάιντα. Αυτός που θα επιχειρήσει να ξαναδώσει στην τρομοκρατική οργάνωση τη χαμένη της “λάμψη”. Και να ανακτήσει τα… “σκήπτρα” του της πήραν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Χαμζά μπιν Λάντεν θεωρείται ο «πρίγκιπας διάδοχος της τζιχάντ». Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες του ενήλικου Χάμζα. Μέχρι τώρα, ο κόσμος είχε δει τον αγαπημένο γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν μόνο ως παιδί.

Τα τελευταία χρόνια, η Αλ Κάιντα είχε δώσει στη δημοσιότητα ηχητικά μηνύματα του Χάμζα. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2017, στην επέτειο των 16 ετών από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, η Αλ Κάιντα είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφία που έδειχνε τον μικρό Χάμζα να απεικονίζεται πάνω στο φλεγόμενο World Trade Center της Νέας Υόρκης.

Στο video ο Χάμζα εμφανίζεται με παραδοσιακή φορεσιά, αλλά χωρίς μούσι όπως είχε ο πατέρας του. Ένας άνδρας ακούγεται να ψάλλει στίχους από το Κοράνι.

Το video από τον γάμο του Χάμζα ανακτήθηκε από σκληρό δίσκο που κατάσχεσαν οι Αμερικανοί κομάντο από το κρησφύγετο στο Πακιστάν. Από το σπίτι όπου σκότωσαν τον μπιν Λάντεν. Στον ίδιο σκληρό δίσκο βρέθηκαν κινούμενα σχέδια (όπως η ταινία Cars), ταινίες από το Χόλιγουντ όπως το Batman: Gotham Knight, πορνό και τρία ντοκιμαντέρ για τον ίδιο τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ανάμεσα σε αυτά, το ντοκιμαντέρ του 2008 “Που είναι ο Οσάμα μπιν Λάντεν” (Where in the World is Osama bin Laden?).

Ο Χάμζα και το Ιράν

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Foundation for Defense of Democracies (FDD) Τόμας Τζόσελιν και Μπιλ Ρότζιο, οι οποίοι εξέτασαν τα έγγραφα προτού αποχαρακτηριστούν, αυτά δίνουν πληροφορίες για τις θολές σχέσεις της αλ Κάιντα και του Ιράν. Ιδίως σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλουν την Τεχεράνη για τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή.

Το βίντεο του γάμου του Χάμζα μπιν Λάντεν, που φαίνεται ότι γυρίστηκε στο Ιράν, είναι ένα παράδειγμα.

Στα έγγραφα που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Μάιο του 2015 φαινόταν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν προόριζε τον γιο του για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του τζιχάντ. Ο Χάμζα, που σήμερα είναι 27 ή 28 ετών, βρίσκεται τώρα στο Ιράν.

Ένα από τα έγγραφα είναι μια έκθεση 19 σελίδων για τους δεσμούς μεταξύ Ιράν και αλ Κάιντα που συντάχθηκε από έναν αξιωματικό του μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Τεχεράνη είχε προτείνει εκπαίδευση, όπλα και χρήματα στους «Σαουδάραβες αδελφούς» της αλ Κάιντα. Με τον όρο, όμως, ότι θα επιτεθούν σε αμερικανικά συμφέρονται στον Κόλπο.

Ωστόσο για τους αναλυτές η πραγματική φύση της σχέσης μεταξύ αλ Κάιντα και Ιράν παραμένει αμφιλεγόμενη.

Κρύβονταν σε… κοινή θέα

Τα ερασιτεχνικά video που έδωσε στη δημοσιότητα η CIA δείχνουν πως οι Λάντεν ζούσαν μια… φυσιολογική και ευτυχισμένη ζωή. Και χωρίς φόβο μήπως τους βρει κανείς. Υπάρχουν ακόμη και εικόνες από τη… φάρμα του Λάντεν. Αγελάδες, κουνέλια, κότες και… γάτες βρίσκονταν μαζί με την οικογένεια στο κρησφύγετο.

Η… φάρμα του Οσάμα

Τα παιδιά και τα εγγόνια του Οσάμα μπιν Λάντεν

Η CIA έδωσε στη δημοσιότητα και μικρά παιδιά να παίζουν στο κρησφύγετο. Μικρά παιδιά κάνουν κούνια ή τσουλήθρα. Ένα αγόρι, όχι μεγαλύτερο από επτά ετών, απαγγέλει προτάσεις στα αραβικά. Κάποια από τα παιδιά φορούν παραδοσιακές πακιστανικές φορεσιές, άλλα απλά t-shirts καθώς παίζουν μέσα στο σπίτι.

Υπάρχουν πλάνα από έναν ηλικιωμένο άνδρα που δείχνει σε δυο μικρά αγόρια πως να χρησιμοποιούν όπλο.

Σε ένα άλλο video, έχει… καταγραφεί ο χρόνος να περνά στο κρησφύγετο του Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Από το χιόνι στη λιακάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις