Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Όσκαρ 2016: Πανηγυρικό κλίμα στην Ουγγαρία για το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας!

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Laszlo Nemes ΦΩΤΟ: REUTERS
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Laszlo Nemes ΦΩΤΟ: REUTERS

Η Ουγγαρία γιορτάζει σήμερα για την απονομή του βραβείου Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, χθες βράδυ στο Χόλιγουντ, στον “Γιο του Σαούλ” του Λάσλο Νέμες, που διαδραματίζεται στην καρδιά του Ολοκαυτώματος, ένα βραβείο που απονέμεται για πρώτη φορά σε ουγγρική ταινία από το 1982.

“Απίστευτο: το ονειρευόμασταν και να το, κέρδισε!” γράφει το πρώτο σε επισκεψιμότητα ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ουγγαρία, το Origo.
“Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον ουγγρικό κινηματογράφο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους”, γράφει από την πλευρά του ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στη σελίδα του στο Facebook. ” Ο Νέμες γράφει Ιστορία”, σημειώνει η εφημερίδα Magyar Nemzet.
Η τελευταία φορά που είχε δοθεί Όσκαρ σε μια ουγγρική ταινία ήταν το 1982 στον Ίστβαν Σάμπο για το “Μεφίστο”, υπενθυμίζει η εφημερίδα Magyar Idök. “Είχαν περάσει 34 χρόνια που δεν είχαμε ακούσει αυτή τη φράση: “and the Oscar goes to.. Hungary”, αναφέρει η ιστοσελίδα Index.

Η ταινία του 39χρονου ούγγρου σκηνοθέτη Λάσλο Νέμες γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ουγγαρία με έναν μέτριο προϋπολογισμό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το θέμα της ταινίας είχε διώξει τους ξένους επενδυτές.
“Το παράδειγμα του Λάσλο δείχνει πως, αν κάποιος έχει μια καλή ιδέα και είναι έτοιμος να δουλέψει σκληρά, μπορεί να πετύχει”, υπογραμμίζει στο Origo ο Άντι Βάινα, διευθυντής του ουγγρικού Εθνικού Ταμείου για τον Κινηματογράφο, που συγχρηματοδότησε την ταινία.
“Ο Λάσλο Νέμες και η ομάδα του έδειξαν το αληθινό πρόσωπο της Ουγγαρίας στον 21ο αιώνα: εκείνο μιας χώρας που δεν φοβάται πλέον να αντιμετωπίσει τις πιο σκοτεινές ημέρες της ιστορίας της”, εκτιμά από την πλευρά του ο Γιόζεφ Τομπίας, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Facebook.
“Χάρη σε εσάς και μαζί με εσάς σύμπασα η χώρα γιορτάζει. Ευχαριστούμε και συγχαρητήρια”, γράφει στο μήνυμά του προς την ομάδα της ταινίας ο πρώην πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι.
Ο “Γιος του Σαούλ” που έχει ήδη λάβει τα εύσημα από κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο, έχει κόψει περισσότερα από 140.000 εισιτήρια μέχρι σήμερα στην Ουγγαρία, ένα ρεκόρ στη χώρα αυτή όπου το όριο των 100.000 θεατών σπάνια ξεπερνιέται.

Αστέρες, επίσημα ενδύματα και στρας κατέκλυσαν το Χόλιγουντ χθες βράδυ για τη μεγάλη γιορτή των ‘Οσκαρ. Η 88η τελετή απονομής των πολυπόθητων κινηματογραφικών βραβείων άρχισε τις 17.30 τοπική ώρα (03.30 ώρα Ελλάδας σήμερα) στο Dolby Theater, η οποία αναμεταδόθηκε σε περισσότερες από 225 χώρες και εδάφη. Η ταινία “The Revenant” και ο βραβευμένος πλέον με Οσκαρ Λεονάρτο ΝτιΚάπριο ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς.

Παραμονή της βραδιάς των Όσκαρ, το βράδυ του Σαββάτου στο Λος Άντζελες, στην 36η τελετή απονομής των αντι-όσκαρ που βραβεύουν τις χειρότερες ταινίες της χρονιάς, “Οι 50 αποχρώσεις του γκρι” “θριάμβευσαν” λαμβάνοντας πέντε Χρυσά Βατόμουρα (χειρότερης διασκευής, χειρότερου σεναρίου, χειρότερου α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Τζέιμι Ντόρναν και χειρότερου α΄γυναικείου ρόλου για την Ντακότα Τζόνσον, καθώς και χειρότερης ταινίας μαζί με την ταινία “Fantastic Four”).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε