Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Όσκαρ… οργής προκαλεί ταινία για τον Πιστόριους [vid]

Όσκαρ Πιστόριους Ρίβα Στέενκαμπ

Η αμφιλεγόμενη ταινία για τον Όσκαρ Πιστόριους προκαλεί έκρηξη οργής τόσο στην οικογένεια του Νοτιοαφρικανού Παραολυμπιονίκη όσο και σε εκείνη της Ρίβα Στέενκαμπ.

Η τηλεταινία με τίτλο «Όσκαρ Πιστόριους – Ο δολοφόνος Blade Runner (σ.σ. είναι το παρατσούκλι του Πιστόριους)» έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ. Και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Όχι μόνο από την πλευρά της οικογένειας του Παραολυμπιονίκη αλλά και από εκείνη της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία σκότωσε τον Φεβρουάριο του 2013.

Τον Πιστόριους υποδύεται ο Νοτιοαφρικανός Αντρέας Ντάμας και την Στέενκαμπ, η Τόνι Γκαρν.

Τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2013, ο Πιστόριους πυροβόλησε και σκότωσε τη Στέενκαμπ, μέσα στο σπίτι του στην Πρετόρια. Εκείνος, υποστήριξε ότι πίστεψε ότι είχαν μπει ληστές στο σπίτι και πυροβόλησε για να τους αντιμετωπίσει. Πως δεν ήξερε ότι πίσω από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου ήταν η σύντροφός του.

Αυτό υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης του. Όμως η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Πιστόριους, ένας άνθρωπος που είχε σχέση με τα όπλα, είχε προβλήματα στη σχέση του με την 30χρονη καλλονή. Πως τη ζήλευε και συχνά γινόταν επιθετικός. Τον Σεπτέμβριο του 2014 κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή. Όμως έμεινε μόλις ένα χρόνο φυλακή. Και βγήκε για να εκτίσει τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=0Q0SXpq140Y

Η οικογένεια Στέενκαμπ

Λίγες ώρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας, η οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ δήλωσε «τρομοκρατημένη». Περιέγραψαν τα όσα αναφέρονται στην ταινία ως «αναληθή». Και ανακοίνωσαν ότι δεν αποκλείεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η αντίδραση της οικογένειας Στέενκαμπ έχει να κάνει με τις αναφορές πως η ταινία έχει γυριστεί με βάση την οπτική της μητέρας του 30χρονου μοντέλου. «Η Τζουν Στέενκαμπ δεν δέχτηκε κρούση από την Lifetime (σ.σ. εταιρία παραγωγής) να συμμετάσχει, να σχολιάσει ή να είναι μέρος της παραγωγής της ταινίας. Και δεν έδωσε στους παραγωγούς καμία βοήθεια».

Η αδερφή της Ρίβα Στέενκαμπ, Σιμόν, μίλησε για μια ταινία που στόχο έχει απλά να βγάλει χρήματα. Η Τάνια Κοέν, δικηγόρος της οικογένειας Στέενκαμπ, είπε στη MailOnline ότι η ταινία άνοιξε ξανά τις πληγές του Μπάρι και της Τζουν.

Αντιδράσεις και από την οικογένεια του Πιστόριους

Και από την πλευρά του Όσκαρ Πιστόριους υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την ταινία. Σύμφωνα με τον Καρλ Πιστόριους, αδερφό του Νοτιοαφρικανού Παραολυμπιονίκη, όλα έγιναν με απόλυτη αδιαφορία προς τις οικογένειες τόσο του Πιστόριους όσο και της Στέενκαμπ.

«Ούτε ο Όσκαρ, ούτε ο συνήγορός του ούτε η οικογένεια ενεπλάκησαν στην παραγωγή αυτής της ταινίας με οποιοδήποτε τρόπο», είπε. «Η ταινία δεν αποτυπώνει με ακρίβεια όσα έγιναν την τραγική ημέρα και μετά στη δίκη», τόνισε.

«Ο Όσκαρ υποβλήθηκε σε ψυχολογική αξιολόγηση και σε εξετάσεις σχεδόν καθημερινά επί ένα μήνα. Σε κανένα σημείο δεν βρέθηκε να έχει το μυαλό ενός δολοφόνου. Η ταινία είναι μια διαστρέβλωση της αλήθειας. Είναι περισσότερο μια αναπαράσταση του τι προσπάθησε να εμφανίσει η κατηγορούσα αρχή. Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο Κάρλ Πιστόριους.

Πηγή: Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις