Δευτέρα, 6 Μαΐ
20oC Αθήνα

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται ο στυγνός δολοφόνος της Ρίβα Στέενκαμπ – Πώς προσπάθησε να κοροϊδέψει τον πλανήτη

Όσκαρ Πιστόριους: Αποφυλακίζεται ο στυγνός δολοφόνος της Ρίβα Στέενκαμπ – Πώς προσπάθησε να κοροϊδέψει τον πλανήτη

Δεν ξέρουμε αν ο Όσκαρ Πιστόριους, που αποφυλακίζεται πλέον μετά την δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ στις 14.2.2013, είχε διαβάσει από κάπου εκείνα τα ανατριχιαστικά λόγια που είχε πει ο γιατρός H. H. Holmes, ένας από τους πρώτους κατά συρροή δολοφόνους στις ΗΠΑ: «Γεννήθηκα με τον διάβολο μέσα μου». Αν τα ήξερε όμως, μάλλον θα σκέφτηκε ότι ταιριάζουν και σ΄ εκείνον.

Η δικαιοσύνη έκρινε ότι ο Όσκαρ Πιστόριους μπορεί να αποφυλακιστεί 11 χρόνια μετά την δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ, που πέθανε με άγριο τρόπο σε μια μέρα αγάπης όπως αυτή του Αγίου Βαλεντίνου, την οποία όμως, ο Νοτιοαφρικανός άλλοτε Παραολυμπιονίκης και σταρ του αθλητισμού, μετέτρεψε σε μέρα θανάτου για τη σύντροφό του.

Ο Όσκαρ Πιστόριους (γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1986 στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής) βίωσε από 11 μηνών το σκληρό πρόσωπο της μοίρας, καθώς οι γιατροί χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν και τα δυο πόδια, κάτω από τα γόνατα, διότι είχε γεννηθεί χωρίς περόνες.

Ο Νοτιοαφρικανός δεν το έβαλε κάτω παρά το ότι έπρεπε πια να ζει με προσθετικά κάτω άκρα και μάλιστα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Έπαιξε αρχικά  ράγκμπι και τελικά τον κέρδισε ο στίβος, όπου έγινε σταρ και το όνομά του απέκτησε μυθικές διαστάσεις.

Κέρδισε χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε είδωλο. Του κόλλησαν το παρατσούκλι «Blade Runner», επειδή τα προσθετικά μέλη του ήταν μεταλλικές λεπίδες. Ήταν ένας αληθινός βασιλιάς που τα είχε όλα.

Μα όπως είπαμε και στην αρχή, ο διάβολος ζούσε πάντα μέσα του. Γενικά δεν ήταν και ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Η σκοτεινή πλευρά του είχε φανεί πολλές φορές.

Την είχε περιγράψει μια παλιά σύντροφός του. Η Σαμάνθα Τέιλορ είχε αποκαλύψει μετά την δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ, πως ο Όσκαρ Πιστόριους την είχε χτυπήσει πολλές φορές στους 18 μήνες που έζησαν μαζί και της ασκούσε και ψυχολογική βία.

Η μέρα αγάπης, που βάφτηκε στο αίμα

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 η σύντροφός του, Ρίβα Στέενκαμπ βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμούς μέσα στο σπίτι του ζευγαριού.

Ο  Όσκαρ Πιστόριους συνελήφθη στη Πρετόρια για το φόνο της συντρόφου του. 

Ο Παραολυμπιονίκης παραδέχτηκε ότι την σκότωσε, αλλά προσπαθώντας να κοροϊδέψει τους πάντες είπε ότι ήταν ένα ατύχημα. Τόνισε ότι την πέρασε για διαρρήκτη. Η άτυχη γυναίκα φέρεται να είχε μπει κρυφά στο σπίτι για να του κάνει έκπληξη για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Εκείνος είπε ότι την πέρασε για κλέφτη και την πυροβόλησε πριν δει ποιος ήταν αυτός που είχε μπει στο σπίτι.

Στην απολογία του είπε ότι άκουσε έναν θόρυβο και την πόρτα του μπάνιου να κλείνει. Πυροβόλησε προς το μπάνιο, χωρίς να ξέρει ποιος ήταν μέσα.

«Θεέ μου ας μην έχει συμβεί αυτό που φοβάμαι»

«Άρχισα να ανησυχώ για το αν ήταν η Ρίβα στο μπάνιο και ξεκίνησα να προσπαθώ να ανοίξω την πόρτα. Έβαλα μάλιστα τα προσθετικά μου μέλη για να επιχειρήσω να την σπάσω. Πλέον βρισκόμουν εκτός εαυτού και ούρλιαζα: Θεέ μου, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, ας μην έχει συμβεί αυτό που φοβάμαι», είπε στη απολογία του.

Έσπασε την πόρτα με ένα ρόπαλο του κρίκετ, βρήκε τη σύντροφό του του να κείτεται σε μία λίμνη αίματος. Κάλεσε έναν γείτονά του για βοήθεια.

Ο άνθρωπος αυτός περιέγραψε στο δικαστήριο τις στιγμές που βίωσε.

«Μου τηλεφώνησε στις 3:55 λέγοντας πως η Ρίβα είχε πυροβοληθεί. Τον ρώτησα “Τι λες; Δεν καταλαβαίνω” και μου είπε “Έγινε ένα τρομερό ατύχημα. Πυροβόλησα τη Ρίβα”».

Η άτυχη Ρίβα Στέενκαμπ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά ήταν αργά.

Βάναυσος και κτητικός

Οι δικηγόροι μίλησαν για ένα τραγικό ατύχημα. Φίλοι και άνθρωποι που ήξεραν το ζευγάρι, μίλησαν για φόνο. Μάλιστα πολλοί είπαν ότι ο Όσκαρ Πιστόριους ήταν ένας βάναυσος και κτητικός άνθρωπος, που κακοποιούσε το άλλοτε μοντέλο και αποφάσισε να σκοτώσει την αγαπημένη του, επειδή εκείνη ήθελε να τον αφήσει. Άλλοι είπαν ότι είχε εμμονή με τα όπλα και ότι το ζευγάρι τσακωνόταν συνέχεια.

Κατά την διάρκεια της δίκης ο Πιστόριους, έδωσε… παράσταση. Έκλαιγε, εμφανίστηκε χωρίς τα προσθετικά μέλη, έκανε εμετό, είπε ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Τα SMS της Ρίβα που τον «έκαψαν»

Τα μηνύματα που αντάλλασσαν ο Όσκαρ Πιστόριους με την σύντροφό του και έφερε στο φως της δημοσιότητας η αστυνομία στη δίκη του Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη «έκαψαν» τον Όσκαρ Πιστόριους, ενώ έδειχναν και το σκοτεινό του πρόσωπο.

Η Ρίβα Στέενκαμπ,είχε παραδεχτεί ότι φοβόταν τον Νοτιοαφρικανό πρωταθλητή, σε μήνυμα που του είχε στείλει τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό της και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ένας ειδικός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Σε φοβάμαι κάποιες φορές. Φοβάμαι πως θα ξεσπάσεις ή πως θα αντιδράσεις επάνω μου. Κάνω το παν προσπαθώντας να σε κάνω ευτυχισμένο. Αλλά αισθάνομαι ότι κάποιες φορές δεν είναι αρκετό, όσο κι αν προσπαθώ. Δεν είναι δυνατόν να δέχομαι επιθέσεις από άλλους, που βγαίνω μαζί σου και ταυτόχρονα από εσένα, το μόνο πρόσωπο, που δικαιούμαι να με προστατεύει», ανέφερε στο επίμαχο μήνυμα το άτυχο μοντέλο.

Η «ποινή χάδι», απόπειρα αυτοκτονίας και η αναίρεση

Στις 21 Οκτωβρίου 2014 καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης για βαριά αμέλεια, αλλά στις 3 Δεκεμβρίου 2015 ο κρίθηκε ένοχος για φόνο της Στέενκαμπ έπειτα από αναίρεση της προηγούμενης απόφασης από νοτιοαφρικανικό εφετείο. Στις 6 Ιουλίου 2016 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών για τη δολοφονία. Τον Νοέμβριο του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής επέκτεινε την ποινή κατά 9 χρόνια.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 ο Όσκαρ Πιστόριους επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έχοντας τραύματα στους καρπούς των χεριών του.  Ισχυρίστηκε ότι τραυματίστηκε πέφτοντας από το κρεβάτι του. Ωστόσο, στο κελί του βρέθηκαν μαχαίρια και άλλα αντικείμενα και οι αρχές ανέφεραν ότι επιχείρησε να βάλει μόνος του τέλος στη ζωή του.

Τελικά έζησε και σήμερα το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους και να να ζήσει ελεύθερος πλέον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις