Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Οσμάν Καβαλά: Τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε την ποινή που του είχε επιβληθεί

Οσμάν Καβαλά: Τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε την ποινή που του είχε επιβληθεί
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε την ποινή των ισοβίων δεσμών που είχε επιβληθεί στον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, όπως μετέδωσαν το κανάλι Haberturk και άλλα μέσα ενημέρωσης, ενώ αναίρεσε την ποινή κάθειρξης 18 ετών που είχε επιβληθεί σε τρεις συγκατηγορουμένους του.

Ο 65χρονος Καβαλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς το δικαίωμα αναστολής τον Απρίλιο του 2022. Σε άλλα επτά άτομα επιβλήθηκε κάθειρξη 18 ετών με την κατηγορία ότι οργάνωσαν και χρηματοδότησαν κινητοποιήσεις το 2013.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θεωρήθηκε τότε ως σύμβολο της καταστολής των αντιφρονούντων στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τιμωρία, μέσω του δικαστικού συστήματος, εκείνων που η κυβέρνηση θεωρεί εχθρούς της. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις του 2013 ήταν αυθόρμητες.

Το δικαστήριο τώρα επικύρωσε την ποινή των ισοβίων για τον Καβαλά και των 18 ετών για τέσσερις άλλους κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων είναι και ο δικηγόρος Τζαν Αταλάι, που εξελέγη βουλευτής τον περασμένο Μάιο. Αντιθέτως, αναιρέθηκε η ποινή για τους Μουτζελά Γιαπιτζί, Χακάν Αλτινάι και Γιγκίτ Εκμεκτζί.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος των ένδικων μέσων για τον Καβαλά, ο οποίος παραμένει στη φυλακή από το 2017. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ήδη απορρίψει την έφεσή του.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας το 2013, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα αντίγραφο οθωμανικού στρατώνα στο Πάρκο Γκεζί.

Ο Ερντογάν είχε εξισώσει τότε τους διαδηλωτές με τρομοκράτες και κατηγόρησε πολλές φορές τον Καβαλά ότι χρηματοδοτούσε τις κινητοποιήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο Καβαλά και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, όμως η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση και τώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα να της επιβληθούν κυρώσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις