Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ό,τι να ναι με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ από Τραμπ και Νετανιάχου

Ό,τι να ναι με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ από Τραμπ και Νετανιάχου

Από τη μια ο Νετανιάχου που λέει και ξελέει. Από την άλλη ο Τραμπ να σφυρίζει αδιάφορα. Ανεύθυνες στάσεις από δυο ηγέτες που αναστάτωσαν τον πλανήτη όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 6 Δεκεμβρίου ότι αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε ένα βήμα πίσω. Μόλις χθες δήλωνε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να μεταφέρει μέσα σε ένα χρόνο την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Αξιωματούχος από το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατανοεί πως η ανέγερση της νέας πρεσβείας θα πάρει χρόνια. Όμως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει «ενδιάμεσα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα η πρεσβεία να εγκαινιαστεί πολύ πιο γρήγορα».

Ο αξιωματούχος, δεν διευκρίνισε σε τι είδους μέτρα αναφέρεται, ούτε πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντοναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είχε προσθέσει μάλιστα ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Ο Τραμπ διαψεύδει στο Reuters

Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση αυτή, ο Τραμπ επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι δεν ισχύει. «Ως το τέλος του έτους; Εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια. Εννοώ προφανώς ότι θα είναι σε προσωρινή βάση. Στην πραγματικότητα δεν το εξετάζουμε. Όχι».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος απαντώντας στο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου σημείωσε: «Ο πρόεδρος (Τραμπ) και ο πρωθυπουργός (Νετανιάχου) δεν λένε κάτι διαφορετικό».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις