Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουάσιγκτον: “Έχουμε λάβει 20.000 μηνύματα βίας του καθεστώτος της Τεχεράνης”

Ουάσιγκτον: “Έχουμε λάβει 20.000 μηνύματα βίας του καθεστώτος της Τεχεράνης”
Reuters (αρχείο)

Η Ουάσιγκτον έχει λάβει “σχεδόν 20.000 μηνύματα” που απεικονίζουν τις “κακοποιήσεις του καθεστώτος” του Ιράν στην καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων, δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

Η Τεχεράνη συγκλονίζεται το τελευταίο διάστημα από κινητοποιήσεις που άρχισαν κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης, με την Ουάσιγκτον να απειλεί τη χώρα με νέες κυρώσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους Ιρανούς διαδηλωτές να στέλνουν στην Ουάσινγκτον οποιαδήποτε τεκμήριο “καταστολής” από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Μέχρι σήμερα, έχουμε λάβει σχεδόν 20.000 μηνύματα, βίντεο, φωτογραφίες ή σημειώματα σχετικά με τις κακοποιήσεις του καθεστώτος”, μεταξύ άλλων μέσω εφαρμογών όπως το Telegram, είπε πέντε ημέρες μετά το κάλεσμά του σε συνέντευξη Τύπου.

“Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να μας στέλνουν”, πρόσθεσε.

Ουάσιγκτον κατά Τεχεράνης

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποσχέθηκε να “συνεχίσει να τιμωρεί Ιρανούς αξιωματούχους που ευθύνονται γι’ αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, όπως έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε στις 22 Νοεμβρίου 2019 κυρώσεις στον υπουργό Τηλεπικοινωνιών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί Τζαχρομί για “τον ρόλο του στην ευρεία λογοκρισία του Διαδικτύου”.

Οι αρχές του Ιράν είχαν μπλοκάρει επί πέντε ημέρες την πρόσβαση στο Ίντερνετ με στόχο να περιορίσουν τις διαδηλώσεις.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει νέες κυρώσεις σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, “τουλάχιστον 143 διαδηλωτές” σκοτώθηκαν από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας “στις συγκεντρώσεις που ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου”.

“Προς τον θαρραλέο λαό του Ιράν, ο οποίος αρνείται να παραμείνει σιωπηρός μπροστά σε 40 χρόνια κακοποίησης από το κυβερνών καθεστώς, το λέω απλά: Οι ΗΠΑ σας ακούν, σας υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας στον αγώνα σας για ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για το μεγάλο έθνος σας”,  δήλωσε ο Πομπέο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις