Κόσμος

Ουγγαρία: Απορρίφθηκε η έκδοση του Νίκολα Γκρούεφσκι στη Βόρεια Μακεδονία

Ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα πρωτόδικα την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού της τότε ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Γκρούεφσκι είχε διαφύγει από την χώρο του τον περασμένο Νοέμβριο για να αποφύγει να βρεθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας στα χρόνια τους ως πρωθυπουργός.

«Δεν υφίστανται οι συνθήκες για να εκδοθεί βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης και του αιτήματος έκδοσης» που έχει υποβάλει η Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε η δικαστής Έβα Βαρέγκι έπειτα από μια σύντομη ακροαματική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουδαπέστη.

Ο 48χρονος Γκρούεφσκι , φορώντας γυαλιά ηλίου και κασκέτο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης έφυγε ελεύθερος από το δικαστήριο, όπως έκαναν γνωστό οι δημοσιογράφοι.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε διατελέσει πρωθυπουργός της πρώην ΠΓΔΜ για δέκα ολόκληρα χρόνια, από το 2006 μέχρι και το 2016, και διέφυγε στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουγγαρία για να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης δυο χρόνων, καθώς είχε αποκτήσει μια Mercedes αξίας 600.000 ευρώ με δημόσια κεφάλαια.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει σταματήσει να ζητά την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού καθώς κατηγορείται και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς, τηλεφωνικών υποκλοπών και κατάχρησης εξουσίας.

Στην Ουγγαρία ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος είναι και προσωπικός φίλος του Γκρούεφσκι του χορήγησε άσυλο τον Νοέμβριο καθώς θεώρησε πως η ζωή του θα κινδύνευε στις φυλακές της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σερβία: Συνελήφθη κορυφαίος αξιωματικός της αστυνομίας – Οι καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και η σύνδεση με τον Βούτσιτς
Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί στη Σερβία η σύλληψη του Μάρκο Κρίτσακ, ενός από τους ισχυρότερους αξιωματικούς της αστυνομίας, ο οποίος...
Πανηγυρισμοί στη Σερβία
Έρευνα για τρομοκρατία ξεκινάει η Ρωσία μετά την ουκρανική επίθεση σε βιομηχανική εγκατάσταση στο Νίζνι Νόβγκοροντ
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα μια επίθεση εναντίον «του διυλιστηρίου πετρελαίου του Κστόβο», «ενός από τα πιο μεγάλα διυλιστήρια της Ρωσίας, που παράγει καύσιμα και λιπαντικά»
ρωσια ουκρανια
Ζώνες «πολέμου» Γαλλία και Γερμανία: Εκτός ελέγχου οι διαδηλώσεις με μολότοφ, λεηλασίες, τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γαλλία, βόμβα μολότοφ έβαλε φωτιά στο πόδι αστυνομικού, με έναν διαδηλωτή να σπεύδει να τον βοηθήσει
γερμανια