Κόσμος

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν παραδίδει την έδρα μετά την βαριά ήττα στις εκλογές – Για δειλία τον κατηγορεί ο Μαγιάρ

«Αυτή την ώρα, δεν με χρειάζεται το κοινοβούλιο, αλλά η αναδιοργάνωση του εθνικού στρατοπέδου»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι θα παραδώσει την κοινοβουλευτική του έδρα, μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα μετά από 16 χρόνια στην εξουσία.

Όπως τόνισε ο Βίκτορ Όρμπαν «καθώς η έδρα που κέρδισα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την πλατφόρμα Fidesz-KDNP στην Ουγγαρία είναι στην πραγματικότητα μια κοινοβουλευτική έδρα για το Fidesz, αποφάσισα να την παραδώσω».

Παράλληλα στο μήνυμά του μέσω του Facebook ανέφερε ότι «αυτή την ώρα, δεν με χρειάζεται το κοινοβούλιο, αλλά η αναδιοργάνωση του εθνικού στρατοπέδου».

Ο 62χρονος εθνικιστής ηγέτης, ο οποίος διατηρεί συνεχώς την έδρα του στο κοινοβούλιο από το 1990 από τότε που η Ουγγαρία έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την “πλήρη ανανέωση” του κόμματός του.

Πρόσθεσε ότι η διοίκηση του κόμματος του συνέστησε να μείνει για να συνεχίσει το έργο του ως πρόεδρος του Fidesz και ότι είναι «έτοιμος γι αυτή την αποστολή» εάν λάβει την εντολή στο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Ο Πέτερ Μαγιάρ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές δεσμευόμενος για «αλλαγή καθεστώτος», κατηγόρησε τον Όρμπαν για δειλία.

«Ο ‘θαρραλέος’ μαχητής του δρόμου παραμένει ανίκανος για ένα πράγμα: να αναλάβει τις ευθύνες του… Με έναν νονό της μαφίας (στα ηνία), δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική αντιπολίτευση», έγραψε ο νέος πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η ουγγρική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να διεξαγάγει την εναρκτήρια συνεδρίασή της στις 9 Μαΐου, όταν θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές.

Το κόμμα Tisza του Μαγιάρ κέρδισε 141 έδρες, το Fidesz-KDNP του Όρμπαν έλαβε 52, και το ακροδεξιό κόμμα Η Πατρίδα μας κέρδισε 6, στην Εθνοσυνέλευση που αριθμεί 199 μέλη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Η νέα συνάντηση Τραμπ με Νετανιάχου διαφέρει από τις προηγούμενες – Ιράν, Λίβανος και Τουρκία δοκιμάζουν τη σχέση τους
Η σχέση των δύο ηγετών άρχισε να ψυχραίνεται κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν - Τόσο η πώληση των F-35 στην Τουρκία όσο και η συμφωνία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας βαθαίνουν το ρήγμα ανάμεσά τους
Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Ντόναλντ Τραμπ
Σκληρή μάχη στα μέτωπα φωτιάς σε Γαλλία και Ισπανία πριν το κύμα καύσωνα - Κίνδυνος για αναζωπυρώσεις από τους ενισχυμένους ανέμους
Νεκρός εθελοντής πυροσβέστης στη Γαλλία - Φόβοι πως τα μέτωπα της «Δυτικής Σιέρα», στην περιφέρεια της Μαδρίτης και της Άβιλα θα ενωθούν
REUTERS
Μπαράζ ουκρανικών drones στην περιφέρεια της Μόσχας – 7 νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία
Ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι κατέλαβε την πόλη, ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τον ισχυρισμό και υποστηρίζουν ότι οι μάχες συνεχίζονται
Ρωσική επίθεση στο Κίεβο
Εκρήξεις στο βόρειο Ιράκ: Το Ιράν έπληξε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου – Αναφορές για κατάρριψη drone του ΗΠΑ
Εκρήξεις και σε περιοχές κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ - Αναφορές για πάνω από 10 αμερικανικά αεροσκάφη και drones πάνω από το Ερμπίλ ως απάντηση στην ιρανική επίθεση
Εκρήξεις στο βόρειο Ιράκ: Το Ιράν έπληξε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου – Αναφορές για κατάρριψη drone του ΗΠΑ
Ο Τραμπ βλέπει «καλές πιθανότητες» για αποτελέσματα στις συνομιλίες με το Ιράν και απειλεί με νέους βομβαρδισμούς
Το Ιράν διαψεύδει πως αναμένεται να κάτσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - Συνεχίζεται ο «στραγγαλισμός» στα Στενά του Ορμούζ - Σήμερα η συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου στις ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ