Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ουγκάντα: Τουλάχιστον 9 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες

Ουγκάντα: Τουλάχιστον 9 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί αγνοούνται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων και υπερχείλισης ποταμών στην Μπάλε, στην ανατολική Ουγκάντα, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή αξιωματούχοι.

Η αστυνομία και ο στρατός συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην πόλη της Ουγκάντας, όπου οι κάτοικοι απλά παρακολούθησαν, ανίσχυροι, τα νερά να καταπίνουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα τον επίτροπο της Μπάλε, τον Αχαμάντα Ουασάκι, έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα εννιά πτώματα, ανάμεσά τους αυτό ενός στρατιώτη.

«Πολλοί άλλοι άνθρωποι αγνοούνται και φοβόμαστε ότι είναι νεκροί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έχουμε πολλές καταστροφές, κομμένους δρόμους, κτίρια που έχουν βυθιστεί κάτω από το νερό μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που άρχισαν την περασμένη νύχτα και κράτησαν ως το πρωί».

Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν δύο ποταμοί υπερχείλισαν, πλημμυρίζοντας τις περισσότερες συνοικίες της πόλης, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η πρωθυπουργός Ρομπίνα Ναμπάντζα επισκέφθηκε χθες την Μπάλε, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από την πρωτεύουσα Καμπάλα.

«Η αστυνομία και οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού θα έρθουν να βοηθήσουν στην έρευνα» και «θα προσφέρουμε βοήθεια στους πολίτες που επλήγησαν», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της.

Δημοσιογράφοι στην περιοχή είπαν πως είδαν πτώματα που επέπλεαν να ανασύρονται από τα λασπωμένα νερά από την αστυνομία.

Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο για να είναι ασφαλείς.

«Έχουμε ζήσει πλημμύρες και στο παρελθόν, αλλά δεν είχαμε το επίπεδο απωλειών ζωών και καταστροφής περιουσιών που βλέπουμε αυτή τη φορά», τόνισε χθες ο επίτροπος Ουασάκι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις