Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ουκρανία: 100 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση – Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης και η Βρετανία

Ουκρανία: 100 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση – Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης και η Βρετανία

Η ΕE δίνει μέχρι και 100 δισ. ευρώ για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ αντίστοιχα μέτρα ανακοίνωσε και η Βρετανία.

Το ταμείο της ΕΕ για την Ουκρανία (EU-Ukraine Gateway Trust Fund) θα προσπαθήσει αρχικά να συγκεντρώσει ποσό 20 δισ. ευρώ, συνεισφορές κρατών μελών υπό μορφή δωρεών, δανείων και εγγυήσεων.

Ειδικά οι εγγυήσεις θα έχουν πολλαπλασιαστική επίπτωση, επιτρέποντας να εκτελεστούν έργα υποδομής αξίας 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΤΕπ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου τις μισές από τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, την πρώτη από τις δύο ημέρες της διεθνούς συνόδου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία).

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΕ

Η ΕΤΕπ προτείνει να δημιουργηθεί ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί όπως στην πανδημία και θα εγγυάται χρηματοδοτήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να διατεθούν 25 δισ. ευρώ.

Το E-U GTF θα συμβάλλει να ανοικοδομηθούν γέφυρες, να αποκατασταθούν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά σε πόλεις οι πληθυσμοί των οποίων μεγεθύνθηκαν εξαιτίας του εκτοπισμού Ουκρανών μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Άλλα σχέδια επικεντρώνονται στη διευκόλυνση των εξαγωγών της Ουκρανίας, στην ενέργεια και στις ψηφιακές υποδομές. Η ΕΤΕπ και αναπτυξιακές τράπεζες, όπως οι KfW και DFC, θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν κεφάλαια ή εγγυήσεις από το ταμείο για τις επενδύσεις που επιβλέπουν.

Το ευρωπαϊκό Ταμείο έχει επίσης σκοπό να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα, που πιθανόν θα θεωρούσε τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ουκρανία πολύ ριψοκίνδυνη, να εμπλακεί.

Η χρήση χρηματοδοτικού μηχανισμού βασισμένου σε προϋπάρχοντα σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ταχύτερα ώστε οι αρχικές επενδύσεις να έχουν εγκριθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Θα χρειαστεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι χώρες-μέλη θα αποφασίσουν κατόπιν εάν και πόσα κεφάλαια θα διαθέσουν στο ταμείο.

Μέτρα στήριξης και από την Βρετανία

Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε και η Βρετανία, με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας να παρουσιάζει σήμερα σχέδιο για την χορήγηση μακροπρόθεσης βοήθειας στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο στο Λουγκάνο η Τρας θα εκθέσει τα σχέδια για την υποστήριξη της χώρας μακροπρόθεσμα, με ανθρωπιστική βοήθεια και την επανεκκίνηση της ουκρανικής βοήθειας με την παροχή συμβουλών σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, ανέφεραν οι υπηρεσίες της στο Φόρεϊν Όφις σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν χθες Κυριακή.

Το Λονδίνο θα υποστηρίξει ιδίως την ανοικοδόμηση της πόλης και της περιφέρειας του Κιέβου, κατόπιν αιτήματος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Η Βρετανία θα συνεργαστεί επίσης με την ουκρανική κυβέρνηση και συμμάχους της για τη φιλοξενία συνόδου με αντικείμενο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο το 2023 και θα ιδρύσει γραφείο αρμόδιο για τον συντονισμό των προσπαθειών για αυτή, που θα εδρεύει στην αγγλική πρωτεύουσα.

«Η ανάκαμψη της Ουκρανίας μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα είναι σύμβολο της δύναμης της δημοκρατίας έναντι των αυταρχικών καθεστώτων. Θα δείξει στον Πούτιν ότι οι προσπάθειές του να καταστρέψει την Ουκρανία το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν η χώρα αυτή να γίνει πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα και πιο ενωμένη», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ενόψει της συνόδου.

«Ηγηθήκαμε στην υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα συνεχίσουμε να είμαστε επικεφαλής στην υποστήριξη του σχεδίου ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της ουκρανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αποδέσμευση 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,16 δισ. ευρώ) για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας συμπεριλαμβάνονται συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας καθώς και αεροσκάφη χωρίς πιλότο (UAVs).

Τα νέα κεφάλαια θα αυξήσουν τη βρετανική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο στα 2,3 δισ. λίρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις