Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ουκρανία: Ανησυχία για το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον – «Μας βοηθάει ο Τζόνσονιουκ, είναι γλύκας»

Ουκρανία: Ανησυχία για το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον – «Μας βοηθάει ο Τζόνσονιουκ, είναι γλύκας»

Ανησυχία επικρατεί στην Ουκρανία, καθώς το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας κρέμεται από μια κλωστή ενώ έχει δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή του στον Κίεβο εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο αγαπημένος «Τζονσονιούκ» της Ουκρανίας, έχει τις ευχές όλων των πολιτών να ξεπεράσει και αυτή την κρίση και να παραμείνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Είναι κρίμα, γιατί χρειαζόμαστε όση περισσότερη υποστήριξη γίνεται», είπε μια 22χρονη ηθοποιός, η Κατερίνα Τσικίνα, μια από τους πολλούς κατοίκους του Κιέβου που είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι δεν θέλουν να φύγει ο Τζόνσον. «Χρειαζόμαστε πολιτικούς με επιρροή στο εξωτερικό. Δεν θέλουμε να τον χάσουμε επειδή πραγματικά μας βοηθάει. Είναι γλύκας», πρόσθεσε.

Η ζωγράφος Τετιάνα Κρόπιβα, 24 ετών, φιλοτεχνούσε ένα πορτρέτο του Τζόνσον σε ένα βαρέλι-τραπέζι σε ένα υπαίθριο μπαρ στο προάστιο Ποντίλ της πρωτεύουσας. «Ως ζωγράφος, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ενδιαφέρον να τον ζωγραφίζεις, γιατί έχει πολλές ιδιαιτερότητες», σχολίασε.

Στο Μουσείο Ιστορίας του Κιέβου φιλοξενούνται στην πρόσοψη, πίσω από γυάλινες προθήκες, δύο πορτρέτα του Τζόνσον που προσελκύουν τους επισκέπτες. «Είναι μαγνήτης, γιατί ο Μπόρις Τζόνσον είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Ουκρανούς.

Οι περαστικοί, όταν βλέπουν το πορτρέτο του στη βιτρίνα, τον αναγνωρίζουν, μπαίνουν μέσα και ρωτούν για την έκθεση», είπε ο υπάλληλος του μουσείου Μίκολα Πετριτσένκο. Στο εσωτερικό του μουσείου υπάρχουν και άλλα πορτρέτα του Τζόνσον, ένα της βασίλισσας Ελισάβετ και ένα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δίπλα σε πίνακες με Ουκρανούς στρατιώτες και γνωστούς στρατιωτικούς διοικητές, τους «ήρωες» της χώρας.

Ο Ντμίτρο Ούσικοφ, 27 ετών, είπε ότι ο Τζόνσον θα μπορεί πάντα να πιει δωρεάν ένα ποτό στο μπαρ του, ακόμη και αν αναγκαστεί να παραιτηθεί. «Θα του σερβίρουμε τα πάντα δωρεάν… επειδή βοήθησε πραγματικά τη χώρα μας και ακόμη μας βοηθάει. Είναι η ψυχή της Ουκρανίας, θα μπορούσε να πει κανείς».

Ο Τζόνσον έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια εξέγερση εντός του κόμματός του, με σωρεία παραιτήσεων, όμως οι Ουκρανοί τον τιμούν ως έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους στο εξωτερικό, που τους στέλνει εφόδια ζωτικής σημασίας και αντιαρματικά όπλα για να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή. Στο Κίεβο, απεικονίζεται σε πολλά γκράφιτι και σε μια έκθεση πορτρέτων. Ένα κρεμώδες γλυκό με προσθήκη παγωτού που θυμίζει τα ατίθασα ξανθά μαλλιά του φέρει το όνομά του – όπως εξάλλου και πολλοί ουκρανικοί δρόμοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις