Κόσμος

Ουκρανία: Ανταλλαγές αιχμαλώτων με τη Ρωσία – Έδωσαν κληρικούς, πήραν πίσω στρατιώτες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Κίεβο αντάλλαξε κληρικούς από το τμήμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εξακολουθεί να υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, προκειμένου να κερδίσει την απελευθέρωση κάποιων Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν στον πόλεμο με την Ρωσία.

Σε μια περίπτωση, ένας κληρικός ανταλλάχθηκε με 28 Ουκρανούς στρατιώτες, τόνισε ένας από τους αξιωματούχους, δίνοντας μια σπάνια ματιά στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

«Επρόκειτο για ένα άτομο που εργαζόταν για τον εχθρό», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξιι Ντανίλοφ σε συνέντευξή του στο Reuters στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο Άντρι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, αρνούμενος να πει πόσες.

«Για τους Ρώσους αυτό ήταν ένα πολύτιμο πρόσωπο», ανέφερε.

Κληρικοί που ανταλλάχθηκαν ήταν ύποπτοι για συνεργασία με τον εχθρό ή προδοσία, δήλωσε στο Reuters. Όλοι προέρχονταν από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC), ένα τμήμα της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OΕΟ) που αυτονομήθηκε το 2018.

Το Κίεβο έχει ξεκινήσει μια καταστολή κατά της UOC εν καιρώ πολέμου, την οποία κατηγορεί ότι προσφέρει καταφύγιο σε ιερείς που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η εκκλησία το αρνείται και λέει ότι έχει πέσει θύμα ενός πολιτικού κυνηγιού μαγισσών.

Η Ουκρανία παρέδωσε έναν κληρικό της UOC μαζί με Ρώσους στρατιώτες σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων την Πέμπτη κατά την οποία παραδόθηκαν 101 Ουκρανοί από τη Μόσχα, δήλωσε ο Γιούσοφ σε ξεχωριστές τηλεοπτικές δηλώσεις.

Από τον Οκτώβριο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πραγματοποιεί τακτικά έρευνες σε εκκλησίες του UOC, έχει επιβάλει κυρώσεις σε επισκόπους και οικονομικούς υποστηρικτές της και έχει ανοίξει ποινικές υποθέσεις εναντίον 55 κληρικών της τον τελευταίο χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του UOC, Μητροπολίτης Κλίμεντ, τόνισε στο Reuters ότι έχει γνώση για δύο περιπτώσεις ανταλλαγής με κληρικούς της UOC, αλλά είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για το τι κατηγορήθηκαν και δικάστηκαν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo