Κόσμος

Ουκρανία: Απαγορεύθηκε επίσημα φιλορωσικό κόμμα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Απαγορεύτηκε και επίσημα η δράση του φιλορωσικού και ευρωσκεπτιστικού πολιτικού κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή» στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζεται ανοιχτά από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Ντενίς Μαλιούσκα, το φιλορωσικό κόμμα «υπονομεύει την κυριαρχία» της και για αυτό το δικαστήριο απαγόρευσε τη δράση του. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ουκρανική δικαιοσύνη «αποφάσισε να μεταβιβάσει όλη την περιουσία, τα κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος αυτού στο κράτος»

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής είχε απαγορεύσει την δράση του κόμματος με διάταγμά του στις 14 Μαρτίου. 

Η απόφαση, όπως δήλωσε ο υπουργός, «ισχύει επίσης για τις περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις του, καθώς και για τις άλλες (…) διαρθρωτικές οντότητές του».

Η «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή», που ιδρύθηκε το 2018 από τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Ουκρανίας που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε περίπου 30 βουλευτές στο ουκρανικό κοινοβούλιο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μεντβεντσούκ, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν κουμπάρο του Πούτιν, συνελήφθη τον Απρίλιο επειδή προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Συνολικά «δέκα φιλορωσικά πολιτικά κόμματα των οποίων οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Ουκρανίας» επηρεάζονται από την απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρομακτικό βίντεο με ηλικιωμένη που «μπουκάρει» με το πατίνι της σε αγώνα στη Γερμανία και «ισοπεδώνει» τους ποδηλάτες
Η γυναίκα έκανε μπροστά για να βλέπει καλύτερα, το ατύχημα προκάλεσε σοκ, ενώ πολλοί από τους ποδηλάτες που έπεσαν στην άσφαλτο, έμειναν ξαπλωμένοι μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί
Γερμανία
Φρίκη στη Βρετανία: Καταδικάστηκε το γκέι ζευγάρι που κακοποίησε σεξουαλικά και δολοφόνησε το 13 μηνών μωρό που είχε υιοθετήσει
Εκπρόσωπος της Εισαγγελικής Αρχής, δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για μία από τις πιο φρικιαστικές και σοκαριστικές υποθέσεις που έχει χειριστεί ποτέ
Το βρέφος που κακοποιήθηκε 7