Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ουκρανία: Απαγορεύθηκε επίσημα φιλορωσικό κόμμα

Ουκρανία: Απαγορεύθηκε επίσημα φιλορωσικό κόμμα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Απαγορεύτηκε και επίσημα η δράση του φιλορωσικού και ευρωσκεπτιστικού πολιτικού κόμματος «Πλατφόρμα Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή» στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζεται ανοιχτά από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, Ντενίς Μαλιούσκα, το φιλορωσικό κόμμα «υπονομεύει την κυριαρχία» της και για αυτό το δικαστήριο απαγόρευσε τη δράση του. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ουκρανική δικαιοσύνη «αποφάσισε να μεταβιβάσει όλη την περιουσία, τα κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος αυτού στο κράτος»

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής είχε απαγορεύσει την δράση του κόμματος με διάταγμά του στις 14 Μαρτίου. 

Η απόφαση, όπως δήλωσε ο υπουργός, «ισχύει επίσης για τις περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις του, καθώς και για τις άλλες (…) διαρθρωτικές οντότητές του».

Η «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης – Για τη Ζωή», που ιδρύθηκε το 2018 από τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της Ουκρανίας που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε περίπου 30 βουλευτές στο ουκρανικό κοινοβούλιο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μεντβεντσούκ, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν κουμπάρο του Πούτιν, συνελήφθη τον Απρίλιο επειδή προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα, σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Συνολικά «δέκα φιλορωσικά πολιτικά κόμματα των οποίων οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Ουκρανίας» επηρεάζονται από την απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις