Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ουκρανία: «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τις θηριωδίες της Ρωσίας» λένε ΕΕ και ΗΠΑ

Ουκρανία: «Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τις θηριωδίες της Ρωσίας» λένε ΕΕ και ΗΠΑ

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, καταδίκασαν τις θηριωδίες που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες απελευθερωμένες πλέον πόλεις της Ουκρανίας κατά την περίοδο που η Ρωσία είχε τον έλεγχο των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τον συνεχή βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. 

Αυτές οι φρικτές ενέργειες δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του βάναυσου επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου αλλά και τον στόχο για συντονισμό των ενεργειών έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν.

Επιπροσθέτως, ο Στέφανο Σανίνο και η Γουέντι Σέρμαν υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να παροτρύνουν την Κίνα να μην παρακάμψει ή να υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στη Μόσχα.

Επίσης, ανέφεραν ότι αυτή η υποστήριξη θα έχει συνέπειες για τις αντίστοιχες σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Κίνα.

Απειλή για ολόκληρο τον κόσμο

«Απειλή για ολόκληρο τον κόσμο» χαρακτήρισε τον «πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία» η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«O πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας δεν είναι μόνο μία απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Είναι απειλή για ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε η Σέρμαν και προσέθεσε ότι «όταν απολυταρχικοί ηγέτες όπως ο Πούτιν πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργούν με ατιμωρησία για να υπαγορεύουν τις πολιτικές επιλογές άλλων κρατών ή για να αλλάξουν τα σύνορα άλλων χωρών με βία ή να διαλέξουν τις συμμαχίες άλλων κρατών γι’αυτά (τα κράτη) είμαστε όλοι λιγότερο ασφαλείς».

Επίσης, ο Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κανείς δεν θα διχάσει τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους εταίρους τους κι ότι θα υπάρξει άμεση και αποφασιστική απάντηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις