Κόσμος

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσική επίθεση στο Ντόνετσκ, ενώ γιόρταζαν το Πάσχα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επίθεση με ρουκέτες εξαπέλυσαν οι Ρώσοι στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας με συνέπεια δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. ενώ τουλάχιστον έξι ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση με drone εναντίον του Χαρκόβου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν την ώρα που Ουκρανοί και Ρώσοι γιορτάζουν το Πάσχα. «Στο Ποκρόφσκ πλήγματα με ρουκέτες σκότωσαν δύο ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές σε ένα σπίτι», δήλωσε ο Βαντίμ Φιλάσκιν, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Ντονέτσκ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Το Ποκρόφσκ βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτική της πόλης Ντονέτσκ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας που έχουν κατακτήσει οι Ρώσοι και την οποία η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι έχει προσαρτήσει.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η Ρωσία εκτόξευσε 24 ιρανικά drones Shahed στη διάρκεια της νύκτας, εκ των οποίων καταρρίφθηκαν τα 23.

«Ένα σπίτι και γύρω κτίσματα κάηκαν λόγω των επιθέσεων των Shahed. Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα κορίτσι που γεννήθηκε το 2015», δήλωσε ο Όλεχ Σινεχούμποφ κυβερνήτης του Χαρκόβου.

Μηνύματα από Ζελένκι και Πούτιν

Τόσο ο Ουκρανός όσο και ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλεύθηκαν τη γιορτή του Πάσχα για να συσπειρώσουν τους πολίτες στην πολεμική προσπάθεια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε στο πασχαλινό του μήνυμα τους συμπατριώτες του να προσευχηθούν ο ένας για τον άλλον αλλά και για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο, τονίζοντας ότι ο Θεός –που έχει «μια ουκρανική σημαία στον ώμο του»– είναι σύμμαχος του Κιέβου.

«Ας προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλον. Όταν ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, πάψαμε να είμαστε ξένοι», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να φορά ένα παραδοσιακό, κεντητό ουκρανικό πουκάμισο – τη βισιβάνκα- και ένα παντελόνι παραλλαγής.

Το βίντεο τραβήχτηκε μπροστά από τον ηλικίας 1.000 ετών καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα πολεμά πλέον 802 ημέρες εναντίον της Ρωσίας επιδιώκοντας τη νίκη. «Και πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει την ουκρανική σημαία στον ώμο του. Οπότε, με έναν τέτοιο σύμμαχο, η ζωή σίγουρα θα νικήσει τον θάνατο».

Στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα στον πόλεμο.

Απευθυνόμενος προς τον πατριάρχη Κύριλλο, επικεφαλής της ρωσικής εκκλησίας και ένθερμο υποστηρικτή του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία, ο Πούτιν τον ευχαρίστησε για «την επωφελή συνεργασία του αυτή την τρέχουσα δύσκολη περίοδο, την ώρα που είναι τόσο σημαντικό για εμάς να ενώσουμε τις προσπάθειές μας με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη και ενίσχυση της πατρίδας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ώρα μηδέν» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις συνομιλίες στην Ελβετία με φόντο τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τον πόλεμο στον Λίβανο, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - «Διπλωματικό θρίλερ» στα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν
Τζέι Ντι Βανς
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo