Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ουκρανία: Έκκληση στους πολίτες που εγκατέλειψαν την χώρα – «Μείνετε το χειμώνα στο εξωτερικό»

Ουκρανία: Έκκληση στους πολίτες που εγκατέλειψαν την χώρα – «Μείνετε το χειμώνα στο εξωτερικό»

Η ζημιά που έχει προκαλέσει η Ρωσία στα συστήματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης στην Ουκρανία είναι τεράστια με το Κίεβο να ζητά από τους πρόσφυγες να μην επιστρέψουν μέχρι την άνοιξη.

Συγκρεκριμένα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ μέσω της κρατικής τηλεόρασης στην Ουκρανία έστειλε μήνυμα στους πρόσφυγες λέγοντας χαρακτηριστικά:«Αν έχετε την ευκαιρία, μείνετε και περάστε το χειμώνα στο εξωτερικό!».

«Βλέπετε τι κάνει η Ρωσία, το βλέπουν όλοι. Εσείς, τα παιδιά σας, όλοι οι ευάλωτοι συγγενείς σας που είναι άρρωστοι, με περιορισμένη κινητικότητα ή είναι ηλικιωμένοι», είπε η Βερεστσούκ. «Πρέπει να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα».

Παράλληλα είπε πως ανυπομονεί να έρθει η άνοιξη και να επιστρέψουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στα σπίτια τους για να ξαναχτίσουν ό,τι έχει καταστραφεί και να στείλουν τα παιδιά τους σε ουκρανικά σχολεία.

Ο ρωσικός στρατός με πυραύλους και με επιθέσεις με drones από τις 10 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε πολλές εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης στην Ουκρανία.

Το Κίεβο θεωρεί πως στόχος της Μόσχας είναι να επέλθει μείωση από την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να σπάσει το ηθικό των Ουκρανών και να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 7,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταγραφεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την έναρξη του πολέμου στη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου. Παράλληλα πολλά εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις